Vastgoed Actueel woningmarkt

Hoogleraar: babyboomers zorgen voor verdubbeling woningaanbod

Dorien Manting, hoogleraar Bevolking en Ruimte aan de UvA, noemt de vergrijzing een zegen voor de woningmarkt. “Na 2030 krijg je een golf van ouderen die hun woning aanbieden of waarvan de woning wordt aangeboden", aldus de hoogleraar in het AD. 

In de laatste prognose van het CBS staat dat de levensverwachting voor mannen zal toenemen tot bijna 87 jaar en voor vrouwen tot bijna 90 jaar in 2060. De hoogleraar bespreekt in het AD de sterk vergrijzende samenleving. Inclusief de gevolgen voor de woningmarkt, want ouderen zetten hun woning te koop. “Omdat ze naar een verpleegtehuis gaan of omdat ze overlijden. Dat is de grote golf van de babyboomers die dan uiteindelijk echt verdwijnt. Dat is voor de woningbehoefte een zegen, zeker in de Randstad. Schattingen gaan uit van een verdubbeling van het aanbod.”

Minder goed onderhouden

Jongeren zullen kunnen kiezen uit veel meer verschillende woningen, vervolgt Manting. “Daar zit dan wel aan vast dat de kwaliteit van die babyboomerhuizen mogelijk minder is. Dat is omdat die woningen niet zo goed meer zijn onderhouden. Ouderen investeren niet veel in hun woning. Dat vinden ze gedoe.”

Verduurzaming een probleem

Er zullen ook heel veel ouderen een eigen woning hebben die niet duurzaam is, voorspelt Manting. “Die worden straks aangesproken om op eigen kracht allerlei voorzieningen te gaan treffen. Misschien krijgen ze ook nog een verplichting tot verduurzaming als dat de trend wordt.”

Bron: AD