Hoogleraren ASRE: overbieden op woningen niet de schuld van makelaars

Wanneer huizenkopers er achterkomen dat ze tijdens een bieding op een gewilde koopwoning aan het langste eind hebben getrokken, worden makelaars vaak scheef aangekeken. Ten onrechte, zo vinden hoogleraren Peter van Gool en Johan Conijn van de Amsterdam School of Real Estate (ASRE). Tegenover NVMagazine benadrukken ze dat verkoopmakelaars alleen maar hun werk doen.

Dat makelaars soms onder vuur komen te liggen, heeft volgens Conijn te maken met het onjuiste verwachtingspatroon dat veel mensen hebben. Zo vertelt hij aan NVMagazine: "Ze worden gezien als onafhankelijke marktmeesters, die vraag en aanbod zo goed mogelijk bij elkaar brengen. Maar dat zijn ze pertinent niet. In Nederland is gekozen voor een systeem waarbij op de woningmarkt zowel de verkopende als de kopende partij zich kan laten adviseren door een makelaar. Net als een advocaat zijn ze geen tussenpersoon, maar staan ze nadrukkelijk naast een van de partijen.”

Particuliere beleggers

Veilingen zijn volgens Van Gool dan ook een prima manier om woningen te verkopen, volgens hem blijkt uit onderzoek dat ze tot korte doorlooptijden en een hoge prijs leiden. Dat er veel meer vraag dan aanbod is en de prijzen op veilingen regelmatig de pan uitrijzen, zou vooral komen door particuliere beleggers die zich zo’n hoog bod kunnen veroorloven.

Belangen dienen

Ook als verkoopmakelaars met een lage vraagprijs meer bieders proberen te lokken, doen ze volgens Van Gool niets verkeerd. “Ze dienen de belangen van de verkopende partij die ze inhuurt zo goed mogelijk”, zegt de hoogleraar in NVMagazine. “En ze kunnen er niets aan doen dat er bieders zijn die al vier keer achter het net hebben gevist en zich laten verleiden tot een veel te hoog, irreëel en niet-marktconform bod. Een aankoopmakelaar had ze kunnen helpen het hoofd koel te houden, maar daar bezuinigen veel mensen juist op.”

Ingrijpen

Conijn denkt niet dat de overheid op dit gebied moet ingrijpen. In NVMagazine vertelt hij: “Het is een vrije markt, met makelaars als adviseurs van de betrokken partijen. Als het wringt door disbalans tussen vraag en aanbod, zoals in Amsterdam maar ook in gemeenten als Amstelveen, Haarlem, Almere en Groningen waar steeds vaker boven de vraagprijs wordt geboden, kan het gemeentebestuur proberen voor meer evenwicht te zorgen door de bouw van koopwoningen te stimuleren.”

Bron: NVMagazine