Huiseigenaren regio Amsterdam voorzien een stabilisatie in woningwaarde

2017 is een goed jaar om je woning te verkopen, denken huizenbezitters in de regio Groot-Amsterdam. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door vastgoedexpert DamBorg. De verwachtingen zijn dat hypotheekrente zal stijgen en de huizenprijzen stabiliseren.

DamBorg deed onderzoek onder panelleden van Panel Inzicht. Middels deze steekproef onder inwoners uit de regio Amsterdam is gekeken naar de verwachtingen van huizenbezitters. Meer dan de helft van de respondenten is van mening dat de hypotheekrente in de nabije toekomst gaat stijgen, waardoor de woningprijzen kunnen stabiliseren (of zelfs afnemen).

Toppunt bereikt

De hypotheekrente staat momenteel historisch laag. Dat is interessant voor kopers op de woningmarkt, maar ook voor huizenbezitters die overwegen hun woning te verkopen. Mede door de lage hypotheekrente is de woningwaarde hoog. Zeker in de regio Amsterdam zijn de woningprijzen de laatste maanden aanzienlijk toegenomen. Zo snel zelfs, dat een groot deel van de huizenbezitters verwacht dat het toppunt is bereikt.

Woningwaarde stabiliseert

Uit het onderzoek blijkt tevens dat 65 procent van de respondenten denkt dat de hypotheekrente de komende twee jaar gaat stijgen. 54 procent van de ondervraagden denkt dat de woningwaarde in 2018 stabiliseert. Amper een kwart is van mening dat de woningwaarde nog zal toenemen. 

Aanbod zal toenemen

Ook verwacht bijna de helft dat het woningaanbod zal toenemen. Momenteel is er in Amsterdam veel vraag naar woningen en een klein aanbod, waardoor de concurrentie op de kopersmarkt groot is en de woningwaarde hoog. Een toename in het woningaanbod heeft dan een drukkende invloed op de waarde.

Goed geïnformeerd

Uit het onderzoek blijkt dat woningbezit onder inwoners van regio Amsterdam een veelbesproken onderwerp is. Ruim 64 procent van de respondenten geeft aan goed op de hoogte te zijn van de ontwikkelingen op de woningmarkt. De kranten staan dan ook vol met informatie over hypotheken, rente en woningaanbod. Ook de vraag of dit een goed moment is om te kopen en verkopen, leeft onder de huizenbezitters.

Onderzoek DamBorg

Marc van Elk, specialist bij DamBorg: “Wij zijn voornemens vaker dit soort onderzoeken te houden onder huiseigenaren. Je leest in de media veel over wat banken berekenen, of de NVM, maar de stem van de woningeigenaar - onze belangrijkste doelgroep – hoor je te weinig.”