Vastgoed Actueel Aflossingsvrije hypotheek bij verhuizen

Huizenkoper neemt risicohypotheek mee bij verhuizing

Maar liefst 90 procent van de verhuizers neemt zijn oude aflossingsvrije hypotheek volledig mee naar de nieuwe woning. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Vereniging Eigen Huis, dat 142.000* recente hypotheekaanvragen analyseerde.

Het ongewijzigd voortzetten van hoge aflossingsvrije leningen kan later vervelende gevolgen hebben, waarschuwt Eigen Huis. “De maandelijkse lasten kunnen voor sommige huiseigenaren te zwaar worden als het inkomen na pensionering lager is, de hypotheekrenteaftrek eindigt en de rente is gestegen,” zegt woordvoerder Hans André de la Porte. Koper en adviseur moeten daar volgens de belangenorganisatie kritischer naar kijken. 

Adviseurs in gebreke

Eigen Huis wijst erop dat door de sterk stijgende huizenprijzen de aflossingsvrije lening vaak ongewijzigd kan worden meegenomen. In veel gevallen kan door afkoop van een oude spaar- of beleggingshypotheek zelfs nog een iets hoger bedrag aflossingsvrij worden gefinancierd. De enige voorwaarde is dat de nieuwe aflossingsvrije hypotheek niet hoger is dan 50 procent van de koopsom van de nieuwe woning. De andere helft moet ten minste annuïtair worden afgelost om in aanmerking te blijven komen voor hypotheekrenteaftrek. In de praktijk richten adviseurs zich op die grens. Ze waarschuwen mensen onvoldoende om hun woningschuld af te lossen, klaagt Eigen Huis.

Hypotheekvoorbeeld

Vereniging Eigen Huis geeft een voorbeeld: Maarten en Maud verkopen hun huis en kopen een nieuwe woning met een hypotheek van € 395.000. Op hun oude huis zat een volledig aflossingsvrije hypotheek van € 185.000. De nieuwe hypotheek mag maximaal voor de helft aflossingsvrij zijn. Zij kunnen hun oude aflossingsvrije lening dus helemaal meenemen. 

In de praktijk richten klanten en adviseurs zich bij een nieuwe hypotheek op de grens van maximaal 50 procent aflossingsvrij en wordt meestal niet aangestuurd op verder aflossen. Van de ruim 60.000 doorstromers die voor hun nieuwe huis een meer dan 90 procent een hypotheek afsloten, leent twee derde meer dan 40 procent van dat bedrag aflossingsvrij. De meeste van hen zijn tussen de 35 en 50 jaar oud. 

Aflossingsvrij het hoogst in Bloemendaal, het laagst in Pekela

Gemiddeld wordt bij een verhuizing € 145.500 aflossingsvrij geleend. In de gemeente Bloemendaal worden de hoogste aflossingsvrije hypotheken afgesloten. Het gemiddelde ligt hier op ruim € 313.000. In Blaricum, Heemstede, Wassenaar en Laren ligt het gemiddelde net onder de  300.000. Dit wordt verklaard door de relatief hoge huizenprijzen in deze gemeenten. De laagste aflossingsvrije hypotheken worden afgesloten in de gemeenten Pekela en Delfzijl. Door de lagere huizenprijzen ligt het gemiddelde hier op € 88.000.

* In opdracht van Vereniging Eigen Huis analyseerde Hypotheken Data Netwerk HDN ruim 142.000 hypotheekaanvragen van doorstromers in de periode januari 2017 en augustus 2018. Doel was het in kaart brengen hoe huiseigenaren om gaan met hun aflossingsvrije hypotheek bij de aankoop van een volgende woning.

Bron: Vereniging Eigen Huis, AD.nl, amweb