Vastgoed actueel - Randstad

Huizenprijsgekte breidt als olievlek uit naar randgemeenten

De prijsstijgingen van huizen in met name de Randstad heeft ook de omliggende gemeenten van de grote steden bereikt. De 'olievlek' rond de steden wordt bovendien groter. Worden woningen in een grote stad duurder, dan volgen niet veel later de prijzen van de naburige gemeenten, blijkt uit cijfers van Calcasa.

In de afgelopen 5 jaar zijn de huizenprijzen in de 15 grootste steden met 40 procent gestegen, tegen 25 procent landelijk gemiddeld. De randgemeenten zitten daar met het stijgingsniveau tussenin. Zo zijn in Amsterdam de huizen 65 procent duurder geworden en in de aangrenzende gemeenten gemiddeld 45 procent, schrijft Nu.nl.

Bron: FD

Huizenkopers wijken steeds verder uit, concludeert Calcasa. In het afgelopen jaar stegen in Almere de prijzen zelfs sneller dan in Amsterdam. Rotterdam, Den Haag en Utrecht laten een vergelijkbaar beeld zien. Calcasa noemt het opvallend dat in Rotterdam, Den Haag en ook Haarlem de prijzen harder stijgen dan in Amsterdam en Utrecht.

Utrecht en Den Haag

Ook bij andere grote steden is deze ontwikkeling zichtbaar. Prijzen in de gemeente Utrecht stegen de afgelopen vijf jaar bijvoorbeeld met 42 procent, in omliggende gemeenten met 30 procent. In Den Haag werden woningen 43 procent duurder tussen 2013 en 2018, in naburige gemeenten 33 procent.

Buiten de Randstad zijn er dezelfde effecten, maar ze zijn minder sterk.

Bron: FD

Assen

Elders in het land is het olievlekeffect ook zichtbaar, maar op meer beperkte schaal. Zo stegen in Noord-Nederland de prijzen het snelst in de steden Groningen en Leeuwarden, maar ging het ook hard in de gemeenten ten zuiden van de stad Groningen, tot aan Assen.

Oost-Nederland valt duidelijk uiteen in twee gedeelten. De prijzen gingen hard omhoog in het zuidwestelijke deel, rond Arnhem en Nijmegen, en een stuk minder in het noordoostelijke deel, rond Enschede en Zwolle.

En in de zuidelijke provincies liet Noord-Brabant bijna overal een forse stijging zien, vooral in en rond Eindhoven. In Limburg en Zeeland bleef de prijsstijging daar behoorlijk bij achter.

Bron: Nu.nl en FD