Vastgoed Actueel Amsterdam huizenprijzen

Huizenprijzen Amsterdam in een jaar ruim 20 procent gestegen

In een jaar tijd zijn de verkoopprijzen van Amsterdamse huizen ruim 20 procent gestegen tot gemiddeld €463.000. Dit is een stijging van meer dan €80.000 in een jaar tijd. Dat meldt Het Parool.

De prijs per vierkante meter nam 12 procent toe. In een kwartaal tijd stegen de verkoopprijzen gemiddeld 12 procent ofwel met 50.000 euro. Ook een waardestijging die gelijk staat aan een riant jaarinkomen. En dat in drie maanden tijd. Dit betekent dat de waarde van huizen is toegenomen met een riant gezinsinkomen van tweeverdieners, zonder dat de bewoners daar iets voor hoefden te doen. Alleen maar blijven ademhalen.

Zwaar oververhit

Zulke stijgingen zijn weliswaar goed nieuws voor huizenbezitters, maar voor de stad als geheel en voor mensen die er graag willen wonen juist een horrorscenario. 

"Dit is een ongezonde situatie," zegt Sven Heinen, voorzitter van Makelaars Vereniging Amsterdam (MVA). "Elk kwartaal hoop ik signalen van afkoeling te zien, maar niets van dit alles. De Amsterdamse huizenmarkt is zwaar oververhit."

Dit soort prijsstijgingen is niet meer bij te benen, zegt Marja Elsinga, hoogleraar woningbeleid en woningmarkt aan de Technische Universiteit in Delft. "Twaalf procent in een kwartaal is alarmerend."

Race

Mensen raken tussen wal en schip, aldus Elsinga. De huizenprijzen stijgen veel sneller dan de lonen en dit zorgt ervoor dat woningen onbetaalbaar worden. "Mensen kunnen dan geen huis kopen en kunnen ook niet terecht in huurwoningen."

Elsinga kan niet aangeven waar de race naar hogere woningprijzen eindigt. "Mensen zoeken de uiterste grenzen van hun mogelijkheden op. Ze gaan samen kopen. Er worden huizen gedeeld. Ouders worden ingeschakeld om mee te kopen of garant te staan. Om aan geld te komen wordt er van alles georganiseerd. Het is alleen maar triest dat mensen daarin steeds verder gaan. Ze willen wonen."

Bron: Het Parool