Vastgoed Actueel huizenprijzen

Huizenprijzen stijgen harder dan Europees gemiddelde

In Nederland waren koopwoningen in het eerste kwartaal 9,3 procent duurder dan een jaar eerder. Deze prijsstijging is bijna twee keer zo hoog als de gemiddelde prijsontwikkeling binnen Europa. Dat blijkt uit de nieuwe huizenprijsindex Nederland van het CBS en het Kadaster.

Nederland behoort daarmee in Europa momenteel tot de landen met de grootste prijsstijging van koopwoningen. De prijsstijging van nieuwbouw is dit kwartaal hoger dan die van bestaande koopwoningen.
Vanaf juli 2018 publiceren het CBS en het Kadaster naast de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen en het aantal verkopen ook cijfers over nieuwbouw.
 

Nieuwbouw stijgt meer in prijs

Nieuwbouwkoopwoningen zijn in het eerste kwartaal van 2018 meer in prijs gestegen dan bestaande: ze werden 11,2 procent duurder dan een jaar eerder, terwijl de prijzen van bestaande koopwoningen in dezelfde periode 9 procent stegen. In de afgelopen drie jaar waren de prijzen van beide soorten koopwoningen onafgebroken hoger dan een jaar eerder. De prijsontwikkelingen van nieuwbouw en bestaande koopwoningen lagen de afgelopen drie jaar dicht bij elkaar.

Nieuwbouwwoning ton duurder

De gemiddelde prijs van een nieuwbouwkoopwoning was in het eerste kwartaal van 2018 ruim € 350.000. In 2015 was de gemiddelde verkoopprijs in hetzelfde kwartaal nog € 260.000. Gemiddeld is een nieuwbouwkoopwoning dus bijna een ton duurder geworden in drie jaar tijd. De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande koopwoning is in dezelfde periode ongeveer € 60.000 duurder geworden.

Minder woningen verkocht

In het eerste kwartaal van 2018 zijn in totaal 58.256 woningen verkocht. Dit is 7,1 procent minder dan dezelfde periode in 2017. Bij zowel bestaande woningen als nieuwbouw is de verkoop gedaald, met respectievelijk 6,8 en 9,4 procent. 

Bron: CBS