Huur

Huurprijzen buiten Randstad stijgen flink, maar nuance van cijfers vereist

Aan de stijging van de huurprijzen in de Randstad lijkt langzaam een einde te komen. Daarbuiten worden de huurprijzen echter in rap tempo flink hoger, blijkt volgens NRC uit cijfers van Pararius over het tweede kwartaal van dit jaar. Maar Joep Arts van Stec Groep brengt wel wat nuance aan in de interpretatie van de cijfers. 

Huurders in de Randstad betalen nu 4,7 procent meer huur in de vrije sector dan in het tweede kwartaal van 2016. In de rest van het land was de gemiddelde stijging 10,2 procent. Volgens directeur Jasper de Groot van Pararius tonen de cijfers aan dat de huurmarkt in de grote steden stabiliseert, zegt hij op de website van Pararius: “Als de prijzen te ver afwijken van wat mensen kunnen en willen betalen, neemt de groep potentiële huurders af. Veel huurders kijken vervolgens naar alternatieven buiten de stad.”

Bijvoorbeeld een gemeente als Almere merkt dat. In Flevoland stegen de huurprijzen volgens Pararius met maar liefst 23,5 procent. Ook in Groningen schoten de prijzen omhoog, met 17 procent. De stad Utrecht vertoont een kleine afwijking van de rest van de grote steden. Daar stegen de huren met 7 procent.

Te kort door de bocht

Volgens Joep Arts, adviseur woningmarkt bij Stec Groep, zijn de conclusies van Pararius echter te kort door de bocht. Volgens hem zijn de gemiddelde huren in de vrije sector niet gestegen, maar is enkel het huidige aanbod duurder geworden. “In totaal zijn er circa 470.000 vrijesectorhuurwoningen in Nederland (bron: WoON2015). De uitspraken die door Pararius worden gedaan, hebben daarentegen enkel betrekking op het kwartaalaanbod op hun website. Cijfers over Q2 2017 zijn niet bekend gemaakt, maar in Q1 2017 ging het landelijk om 9.471 vrije- sectorhuurwoningen. Pararius doet dus uitspraken over 2% van het totale aanbod aan vrijesector- huurwoningen in Nederland. Beter is om te spreken over een huurprijsstijging van het actuele aanbod aan vrijesectorhuurwoningen. Door het hoge aantal verhuringen varieert dat aanbod overigens sterk per kwartaal, vergelijking met eerdere kwartalen gaat dus niet altijd op.”

Woningtekort

Volgens de gegevens van Pararius is een huurder in de vrije sector in Nederland gemiddeld nu 14,85 euro per vierkante meter per maand kwijt. Dat is het hoogste bedrag in tien jaar, zegt Pararius. In absolute zin is de Randstad nog altijd veel duurder dan de rest van het land. Zo betaalt een huurder in Amsterdam 22,28 euro per vierkante meter per maand, waar dat in bijvoorbeeld Almere 10,52 euro is.

Regionale verschillen

Arts geeft hierbij aan dat de cijfers van Pararius over het verschil tussen de Randstad en de rest van Nederland gaan over een zeer beperkt aanbod. “Belangrijke vraag is op basis van hoeveel verhuringen deze uitspraak wordt gedaan.” Neem de cijfers van Almere bijvoorbeeld. Arts: “Momenteel staan er volgens Pararius maar 33 vrijesectorhuurwoningen te huur in Almere; de op 8 na grootste gemeente in ons land. Hoe groot is dan bijvoorbeeld het aanbod in provincies als Drenthe en Zeeland, waarover ook uitspraken worden gedaan?” Volgens Arts is er wel nuancering in de cijfers van Pararius aanwezig, maar om een correct beeld te blijven geven moet dit nog prominenter naar voren komen.

Druk vrije sector stijgt door

Niemand ontkent overigens de grote druk op de vrije sector in de Randstad. Ondanks de stabilisatie in de Randstad is er geen sprake van balans tussen de vraag naar en het aanbod van woningen in de vrije sector, aldus Pararius. Vooral voor mensen die zoeken in het middensegment - tussen de 711 en 1.000 euro per maand - is het probleem groot. Van de woningen die op Pararius worden aangeboden is 20 procent een woning in het middensegment, terwijl 37 procent op zoek is naar zo’n woning.

 

Bron: NRC, Vastgoedjournaal