Vastgoed Actueel Hypotheekomzet 2018

De totale hypotheekomzet groeide in 2018 van 101 miljard euro naar een recordhoogte van 106 miljard euro. Dit blijkt uit de Hypotheekupdate van consultancybureau IG&H.

De totale hypotheekomzet groeide in 2018 van 101 miljard euro naar een recordhoogte van 106 miljard euro. Dit blijkt uit de Hypotheekupdate van consultancybureau IG&H.

Ten opzichte van het vierde kwartaal in 2017 krimpt het aantal verstrekte hypotheken echter fors (8,7 procent), de grootste afname sinds het vierde kwartaal van 2013. De volledige groei in de hypotheekmarkt is hierdoor afkomstig van mensen die niet van woning wisselen.

Ook het aantal verstrekte hypotheken daalde met 2,1 procent in 2018 naar een totaal van 346.000. De gemiddelde hypotheeksom groeide juist met 7,2 procent naar 306.000 euro, de hoogste ooit.

Aandeel oversluiters hoger dan ooit 

Terwijl het aantal verstrekte hypotheken aan starters (-12 procent) en doorstromers (-8 procent) daalde, steeg het aandeel van oversluiters juist van 78.000 naar 96.000 (+23 procent) in 2018. “Hiermee is het aantal oversluiters hoger dan ooit tevoren”, zegt Joppe Smit, senior manager bij IG&H. “Dit wijst erop dat hypotheekverstrekkers er niet goed in slagen om bestaande klanten aan zich te binden.” 

BNR interviewde Joppe Smit van IG&H (1). Tekst gaat verder onder het geluidsfragment.

 

 

Laagste groei hypotheekomzet vierde kwartaal sinds 2011

In het vierde kwartaal van 2018 bedroeg de totale hypotheekomzet 28 miljard euro; een stijging van 2,2 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal, maar tegelijkertijd ook de laagste groei in het vierde kwartaal sinds 2011. Oversluiters zijn het laatste kwartaal verantwoordelijk voor 8,4 miljard euro van de totale hypotheekomzet. Het aandeel onder starters (€5,9 miljard) en doorstromers (€13,8 miljard) krimpt op jaarbasis met respectievelijk 12 en 15 procent.

Smit: “In voorgaande jaren zagen we vaak een extra groei van de markt in het laatste kwartaal. Die blijft dit jaar grotendeels uit. Hierbij spelen de algemene daling van het aantal verstrekte hypotheken en een minder sterke groei van de hypotheeksom een rol. Daarnaast was er in vorige jaren een verlaging van de maximale leencapaciteit op de jaargrens, die in het laatste kwartaal voor extra volume zorgde. Die verlaging is er dit jaar niet geweest.”

► Lees ook: Jaarmonitor Hypotheekshop: aantal aanvragen door 50-plussers neemt toe in recordjaar 2018

Boelhouwer: consument heeft meer keuze

Tegenover BNR meldt hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer dat hij betwijfelt of het afscheid van hypotheekverstrekkers te maken heeft met het idee dat ze te weinig zelf bij klanten aankloppen. “Aan de zorgplicht wordt veel aandacht besteedt, dus die gaan juist wat vaker naar de klant toe. Dat kan ook een reden zijn dat mensen eerder wisselen omdat een situatie verandert. En je ziet ook dat het aandeel van de grootbanken iets is toegenomen. Ik denk eerder dat consumenten erachter komen dat er meer keuzemogelijkheden zijn en met name die rentes wisselen wel.”

Beluister hier het interview van BNR met Boelhouwer (Klik op 2, ‘Mensen hebben meer keuze in aanbieders.’). Tekst gaat verder onder het geluidsfragment.

 

 

Marktaandeel grootbanken loopt 2 procent terug

Ontwikkelingen in aanbiederslandschap In het vierde kwartaal van 2018 blijft het marktaandeel van alle banken constant op 62,1 procent. Het aandeel dat grootbanken hierin hebben loopt echter met bijna 2 procent terug tot 50 procent van de totale hypotheekmarkt. Dit is het laagste marktaandeel voor de grootbanken sinds het eerste kwartaal van 2016. Ook het marktaandeel van verzekeraars loopt in het vierde kwartaal iets terug naar 9,8 procent van de totale hypotheekmarkt. Het marktaandeel van buitenlandse partijen in de hypotheekmarkt stijgt juist licht naar 4,7 procent.

Nationale Nederlanden plust

De krimp in het marktaandeel van de grootbanken banken is vooral toe te schrijven aan een krimp in het marktaandeel van ABN AMRO (-1,55%) en ING (-0,89%). Rabobank valt als enige grootbank onder de topgroeiers van dit kwartaal (+0,78%). Van de overige banken behoren NIBC (+1,82%), Argenta (+0,52%) en Obvion (0,47%) tot de top groeiers in de markt. Opvallend is verder dat zowel de grootste groeier als de grootste krimper een verzekeraar is dit kwartaal. Het marktaandeel van Nationale Nederlanden groeit met 2,05 procent, terwijl dat van Aegon juist daalt met 3,31 procent.

Lees hier de volledige Hypotheekupdate van IG&H.

Bron: IG&H, BNR