Historisch lage hypotheekrente

Door de grootschalige renteverlagingen is na oktober 2016 opnieuw een periode aangebroken waarin de hypotheekrente zich op een historisch dieptepunt bevindt. Dit gaat voornamelijk op voor de 30 jaar vaste renteperiode, maar ook de gemiddelde hypotheekrente van vijf jaar vast staat op een historisch lage stand. 

Door de grootschalige renteverlagingen is na oktober 2016 opnieuw een periode aangebroken waarin de hypotheekrente zich op een historisch dieptepunt bevindt. Dit gaat voornamelijk op voor de 30 jaar vaste renteperiode, maar ook de gemiddelde hypotheekrente van vijf jaar vast staat op een historisch lage stand. 

Veel economen hadden verwacht dat de hypotheekrente in 2017 geleidelijk zou gaan oplopen. In de eerste helft van dit jaar bleef die stijging, ondanks de roerige kapitaalmarkt, door de grote concurrentie tussen aanbieders echter uit. Eind juni zorgde onrust onder beleggers, na geruchten over een vroegtijdige afbouw van een stimuleringsprogramma van de ECB, in korte tijd voor een forse stijging van de rente op de kapitaalmarkt. Hierdoor zagen geldverstrekkers zich genoodzaakt hun rentetarieven naar boven toe aan te passen.

De oplopende spanningen tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten deed de stijging van de kapitaalmarktrente vanaf medio juli evenwel weer teniet. Met de start van het naseizoen in aantocht, brak een periode aan van renteverlagingen door geldverstrekkers die maar liefst twee maanden duurde.

Door de grootschalige renteverlagingen is na oktober 2016 opnieuw een periode aangebroken waarin de hypotheekrente zich op een historisch dieptepunt bevindt. Dat gaat zeker op voor de in populariteit toegenomen 30 jaar vaste renteperiode, maar ook de gemiddelde hypotheekrente van 5 jaar vast staat op een historisch lage stand. Bij alle rentevaste perioden is de gemiddelde hypotheekrente in het niet-NHG-segment overigens minder gestegen of juist meer gedaald.

De veel gekozen 10 en 20 jaar vaste renteperioden (NHG) liggen nog ongeveer twee tienden boven het record van vorig jaar. Deze rentetarieven waren ook in november/december en in juni/juli door de geldverstrekkers het meest verhoogd.

Bron: Hypotheekshop