Hypotheekrente blijft laag door concurrentie

De toegenomen concurrentie op de hypotheekmarkt zorgt ervoor dat de hypotheekrente historisch laag blijft en voorlopig niet meestijgt met de opkrabbelende marktrentes. Dat stelt Martin Hagedoorn van de Hypotheekshop in het Algemeen Dagblad.

Terwijl de kapitaalrente de afgelopen drie maanden steeg van 0,0% naar 0,6%, ging de hypotheekrente in die periode maar 0,2 procentpunt omhoog. “Die stijging is veel minder groot dan je onder normale omstandigheden zou verwachten”, laat Martin Hagedoorn van de Hypotheekshop aan het AD weten.

24 nieuwe aanbieders in 5 jaar

De reden is voor hem ook duidelijk: de stijging van het aantal aanbieders op de hypotheekmarkt. In vijf jaar tijd hebben 24 nieuwe hypotheekaanbieders een vergunning gekregen. Daarmee komt het totaal op 78 aanbieders, zo schrijft de krant op basis van cijfers van de Autoriteit Financiële Markten. Deze nieuwe aanbieders willen snel marktaandeel winnen en houden daarom de hypotheekrente voor klanten laag.

Nog een reden

Het AD citeert ook Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis. Hij ziet nog een reden waarom de hypotheekrente zo laag blijft. “De nieuwe aanbieders halen het geld dat ze lenen niet noodzakelijkerwijs van de kapitaalmarkt.” Pensioenfondsen die zijn ingestapt op de hypotheekmarkt kunnen bijvoorbeeld geld halen uit de premies van pensioenopbouwers.

Ondanks de lichte stijging van de rente werden er in januari van dit jaar 26,5% meer hypotheekaanvragen gedaan dan in de eerste maand van 2016.

Bron: AD