Hypotheekrente daalt opnieuw

Voor de vierde maand op rij lag in november het aantal renteverlagingen door geldverstrekkers hoger dan het aantal renteverhogingen. Hierdoor is de hypotheekrente op de middel(lange) rentevaste periodes sinds midden juli met ongeveer 0,15%-punt gedaald en bereikten de gemiddelde hypotheekrentes eind november de laagste stand van het jaar. Dit meldt De Hypotheekshop in haar Maandmonitor.

Eind juni liep de rente op de kapitaalmarkt fors op. Beleggers verwachtten een vroegtijdig einde van het opkoopprogramma van de ECB en geldverstrekkers zagen zich genoodzaakt de hypotheekrente te verhogen. Eind oktober maakte ECB-president Draghi echter bekend dat het programma, weliswaar in beperktere mate, tot september 2018 wordt voortgezet. Hierdoor verlaagden bijna alle geldverstrekkers de afgelopen maanden hun tarieven.

Verschillen tussen rentevaste perioden

Het renteverloop verschilt behoorlijk tussen de diverse rentevaste perioden. De meest gekozen perioden, 10 en 20 jaar vast, werden eind juni het eerst en het meest verhoogd. Een week of twee daarna volgden ook 5 en 30 jaar vast. Volgens De Hypotheekshop is de reden hiervan dat door de grote concurrentie de marges op de populairste tarieven voor de geldverstrekkers flinterdun zijn geworden. Dat geldt in het bijzonder voor 10 jaar vast, het belangrijkste segment voor de banken. De lange renteperioden zijn sindsdien meer gedaald dan 10 jaar vast. Het momenteel door nieuwe klanten niet veel gesloten 5 jaar vast fluctueert nauwelijks.

Het verschil tussen de diverse rentevaste perioden is inmiddels kleiner geworden, waardoor steeds meer consumenten er weer voor kiezen om de rente lang vast zetten. Het aandeel 30 jaar vast is daardoor in vergelijking met oktober toegenomen.

Bron: De Hypotheekshop