Hypotheekrente hoger door langere rentevaste periode

De langjarige daling van de hypotheekrentes is dit jaar ten einde gekomen. Sinds enkele maanden kruipt het door de banken berekende gemiddelde tarief omhoog, zo meldt De Nederlandsche Bank. Het einde van de daling is het gevolg van gestegen kapitaalmarktrentes en het feit dat huizenkopers steeds vaker kiezen voor een langere rentevaste periode, met een doorgaans wat hogere rente.

Over de periode van begin 2012 tot oktober vorig jaar was er in zowel het eurogebied als in Nederland nog sprake van een daling van de hypotheekrente van ongeveer twee procentpunten. In verband met de lage tarieven hebben Nederlandse huishoudens hun hypotheekrente vaker voor een langere periode vastgezet, zo constateert DNB. In 2016 en 2017 had gemiddeld driekwart van de nieuw afgesloten hypotheken een rentevaste periode van meer dan vijf jaar, terwijl dat in de jaren ervoor voor de helft van de nieuwe hypotheken gold. Doordat bij langere rentevaste perioden de rente hoger ligt dan bij kortere rentevaste perioden, is de gemiddelde rente op nieuwe hypotheken toegenomen.

Verschillen binnen eurozone

Voor een nieuw afgesloten hypotheek bedroeg de rente in oktober vorig jaar 2016 gemiddeld 2,40%. In juni van dit jaar was dat met 2,41% een fractie meer. Volgens DNB kent de hypotheekrente in het eurogebied een vergelijkbare ontwikkeling en heeft er sinds oktober een lichte stijging van de rente plaatsgevonden. Wel kwalificeert DNB de spreiding van de rente binnen de eurozone als 'groot': in Finland wordt met gemiddeld 1,03% de laagste rente gerekend, in Ierland met 3,22% de hoogste.

Regelgeving

Die verschillen worden vooral veroorzaakt door andere regelgeving. In Nederland mag men in 2017 101% van de koopsom lenen, maar in het buitenland is het uitzonderlijk om meer te lenen dan de waarde van het huis. In verschillende landen is bijvoorbeeld het gebruikelijk om maximaal 80% van de koopsom te lenen. Dan is het risico voor de bank op wanbetaling kleiner en dus de rente lager.

Nederlandse huishoudens hadden bij Nederlandse banken in juni een hypotheekschuld van €521 mrd, een groei van 0,4% ten opzichte van een jaar eerder. De hypotheekverstrekking door Nederlandse banken is de laatste maanden aan het stijgen.

Bron: FD.nl, Wegwijs