Vastgoed Actueel huis verhuren

Hypotheekshop: pas op bij verhuur oude woning

De Hypotheekshop ziet een nieuwe trend ontstaan waarbij consumenten die doorstromen naar een andere woning, hun huidige woning willen aanhouden om die te verhuren. Hier kleven echter een aantal risico’s aan die nog te vaak over het hoofd worden gezien, waarschuwt de hypotheekketen. Dat meldt In Finance.

“Allereerst wordt er bij de berekening van de nieuwe hypotheek vanuit gegaan dat de volledige hypotheek in box 1 valt. Dat is echter alleen het geval als de overwaarde uit de huidige woning wordt ingebracht voor de aankoop. Doet de consument dit niet, dan is een deel van de hypotheekrente niet aftrekbaar”, schrijft de Hypotheekshop in de eigen Maandmonitor. “Bovendien verlaagt een niet-aftrekbaar deel in de hypotheek de leencapaciteit op inkomen.”

Verhuur altijd melden

Van verhuur moet ook altijd melding worden gedaan aan de geldverstrekker. “Mocht de geldverstrekker op de huidige woning niet akkoord gaan, dan kan financiering door de geldverstrekker van de nieuwe woning wellicht een optie zijn. Een aantal aanbieders biedt deze mogelijkheid inmiddels mondjesmaat aan.”

Geen aflospauze

Mensen moeten zich ook realiseren dat de kosten voor de lopende hypotheek op de huidige woning gewoon doorlopen, ook als er niet direct een goed huurcontract is.

Lees de Maandmonitor augustus van de Hypotheekshop.