Hypotheekverstrekkers verhoogden rentes wegens drukte

Het stijgen van de hypotheekrentes was van korte duur. Na diverse grote hypotheekverstrekkers, verlaagt ook Centraal Beheer deze week de rentetarieven. Het Trump-effect blijkt daarom niet de enige oorzaak van de rentestijgingen eind 2016.

Tot eind december verhoogde de ene naar de andere bank de rente. Als verklaring werd onder meer het Trump-effect gegeven. Mede door de korte duur van stijgingen, lijkt die reden de lading niet helemaal te dekken. In de Volkskrant heeft directeur Mark de Rijke van de Hypotheekshop inderdaad een andere verklaring voor de verhogingen van december, wat de hoofdredacteur van Vastgoed bovendien van een adviseur van dezelfde organisatie bevestigt kreeg: hypotheekverstrekkers zouden door het verhogen van rentes, maximaal gebruik proberen te maken van de standaard drukke maanden en proberen hiermee tevens de overweldigende eindejaarsdrukte enigszins in te dammen.

Hypotheekrente meest gunstig in zomerperiode

De Rijke: “Als je terugkijkt naar de afgelopen jaren, zie je dat de meest gunstige maand om een hypotheek af te sluiten juni is. In december liggen de rentemarges steevast hoger.” Klanten zonder haast kunnen daar volgens hem hun voordeel mee doen. “Voor mensen die deze luxe hebben, is het wellicht gunstig om te schuiven met de hypotheekdatum.”

Aanscherpen leenvoorwaarden

Ook volgens Remco van Os van hypotheekadviseur Van Os en Partners, is er voor wat betreft de gestegen rentes meer aan de hand dan het Trump-effect. Aan de krant vertelt hij: “Dit heeft weinig met Trump of marktrentes te maken. Telkens wanneer de officiële leenvoorwaarden worden aangescherpt, zoals per 1 januari 2017, zie ik de tarieven tijdelijk stijgen. Sommige klanten kunnen op zo'n moment geen kant op. Zij hebben snel een hypotheekofferte nodig, voor het verstrijken van de deadline. Banken en verzekeraars profiteren daarvan door wat extra winst te pakken.”

Incidentele verhogingen wel gevoerd door presidentsverkiezing

De Hypotheekshop directeur wil de benoeming van de nieuwe Amerikaanse president niet helemaal als argument van tafel vegen: “Het Trump-effect was er wel degelijk, maar het duurde slechts even. We zien dat veel hypotheekverstrekkers daar nu met enige vertraging op reageren door hun rente weer te verlagen.”

Volgens De Rijke zijn er aanbieders die de rente bovendien nog verder verhogen. Die lezing wordt volgens de krant bevestigd door een woordvoerder van NN. De verzekeraar verhoogde in december de hypotheekrente, om deze vorige week alweer te verlagen.

Rente verloop

Sinds de onverwachte overwinning van Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen, zat tot deze week met name de langlopende rente in de lift. De gedachte was dat hiermee een einde kon komen aan de uitzonderlijk gunstige hypotheekrente in Nederland. Dit tij lijkt nu dus weer te keren. Sinds 2008 daalde de gemiddelde hypotheekrente van 5,6 naar 2,4 procent. Op het moment is de gemiddelde hypotheekrente bij tien jaar vast 1,9 procent.

Bron: Volkskrant - opmerkelijk de hypotheekrente is weer aan het dalen