Vastgoed actueel - starters woningmarkt

ING: 'Stap naar koopwoning mogelijk niet meer haalbaar voor starter'

Hurende starters op de woningmarkt kunnen geen kant op, zo blijkt uit onderzoek van ING. Een eigen woning raakt door de stijgende woningprijzen steeds meer uit beeld. Daarnaast blijft de tevredenheid over de woonsituatie bij huurders achter bij die van de gelukkigen die nog wel een koophuis wisten te bemachtigen. Dit schrijft am:web. 

Het vertrouwen in de woningmarkt is in het eerste kwartaal van 2018 verder gedaald ten opzichte van voorgaande kwartalen in 2017. De totale WoonIndex van ING komt uit op een stand van 109 punten, 4 punten lager dan het laatste kwartaal van 2017. De daling wordt met name veroorzaakt door de verwachting van de ondervraagden dat het een ongunstige periode is om een woning te kopen. Volgens starters is het zelfs de afgelopen 10 jaar niet zo ongunstig geweest om een woning te kopen als nu.

Moeilijke aankoopmarkt

De gevolgen van de moeilijke aankoopmarkt voor starters vertalen zich in hoge woonlasten, gebrek aan ervaren comfort in de huidige woning en weinig perspectief op een andere woning. Ruim twee derde van de woningbezitters zegt in hun ideale woning te wonen tegenover slechts 15 procent van de starters.

Te hoge prijs

Mensen die al een koopwoning hebben, geven hun woonplezier gemiddeld een 8. Potentiële starters op de woningmarkt, die nu nog huren of thuis wonen, geven hun woonsituatie een 6,6. Op de vraag waarom hun woning geen 10 scoort, geeft 23 procent van de potentiële starters als reden dat de woning te duur is (tegenover 3 procent van de woningbezitters), 43 procent vindt de woning te klein en 39 procent wil graag een tuin.

Koopwoningen 

Wim Flikweert, manager Wonen bij ING: “Voor potentiële starters zijn koopwoningen simpelweg te duur of niet beschikbaar. Dat betekent dat ze moeten blijven zitten waar ze zitten. Dit gaat ten koste van het woongenot en de hoge lasten kunnen leiden tot financiële kwetsbaarheid. Die kan zo groot worden dat de stap naar een koopwoning mogelijk niet meer gemaakt kan worden.”

Bron: am:web