'Ingrijpen particuliere woningmarkt in krimpgebieden nodig'

Zo'n 14.000 van de 60.000 koopwoningen in de krimpgebieden Oost-Groningen, De Marne en Eemsdelta komen tot 2040 leeg te staan. Dat zijn losse woningen in kleine dorpen, maar ook complete gebouwen en straten in grotere kernen. Gedeputeerde Eelco Eikenaar van Leefbaarheid en Wonen: "Om de leefbaarheid in Groningen op peil te houden is niets doen geen optie."

Er is onderzocht (door stec groep) hoeveel de verschillende scenario's kosten in 2030. Niet ingrijpen - de markt al het werk laten doen - kost 1.014 miljard. Licht ingrijpen (beperkte sloop en aanpassing van woningen met als effect een oplopende leegstand) kost 945 miljoen euro. En zwaar ingrijpen - dat is beperking van de leegstand door aanpassing en vernieuwing van de woningvoorraad - kost 737 miljoen euro.

Coalities sluiten

Eelco Eikenaar: "Om de leefbaarheid in Groningen op peil te houden is niets doen dus geen optie. De provincie zet daarom in om coalities te sluiten met overheden en particuliere instellingen om de particuliere woningvoorraad aan te pakken en kleiner te maken. Daar is dus steun bij nodig van vele partijen. Ook de Rijksoverheid wordt aangesproken op haar verantwoordelijkheid."

Ervaring

De provincie Groningen deed de afgelopen jaren ervaring op met meerdere instrumenten om in te grijpen in de particuliere woningmarkt. Zoals woningverbetering, verduurzaming, samenvoeging en sloop van woningen. Nu is het tijd om de financiering van de grote noodzakelijke beweging op de woningmarkt voor elkaar te krijgen, zegt de gedeputeerde.

Bron: menterwolde.info