Vastgoed actueel - taxateur

'Introductie Taxatie Data Netwerk zorgt voor transparante taxatiemarkt'

Consumenten vinden het aanvragen van een taxatie voor het realiseren van hun droomhuis een langdurig en ondoorzichtig proces. Dat schrijft het Taxatie Validatie Instituut (TVI). Daarom is het Taxatie Data Netwerk (TDN) ontwikkeld. Een platform dat de rolverdeling van partijen in de taxatiemarkt terugbrengt en zorgt voor een digitale standaard voor het uitwisselen van gegevens.

De taxatiemarkt voor de financiering van woonruimte zit op slot, vinden TVI en IT-bedrijf Topicus. De validatie-instituten beheersen de markt via eigen softwareoplossingen. Daardoor is de taxateur gedwongen om de software van de validatie-instituten te gebruiken. Dit leidt ertoe dat een taxateur niet flexibel is, beperkte keuzevrijheid heeft en geen eigen administratie heeft van getaxeerde objecten.

Deze marktdominantie leidt tot totaalafhankelijkheid waardoor innovatie, marktwerking en concurrentie op kwaliteit niet mogelijk is. TVI en Topicus zijn een samenwerking gestart om deze problematiek op te lossen voor elke betrokken partij in het taxatieproces. 

Keuzevrijheid

Met TDN neemt de keuzevrijheid voor alle partijen in elke fase van het taxatieproces toe, aldus TVI en Topicus. Zo is het voor verschillende partijen mogelijk een aanvraag in te dienen bij een willekeurige erkende taxateur. De taxateur kiest zijn eigen taxatiesoftware, de taxatiedata wordt via TDN ingelezen bij het zelfgekozen validatie-instituut. De taxateur is niet meer afhankelijk van de software van het desbetreffende validatie-instituut. TDN zorgt hiermee voor transparantie, flexibiliteit en onafhankelijkheid.

Inzicht in taxatieproces

TDN verleent de consument bij het verstrekken van de taxatie-aanvraag volledig inzicht in het taxatieproces en de kosten. De consument maakt een bewuste keuze voor een erkende en onafhankelijke taxateur, op basis van onder andere zijn specialisatie, de doorlooptijd van het taxatieproces en de kosten.  Met TDN behoudt de consument inzicht in het proces en is transparant welke belanghebbende partijen betrokken zijn geweest en taxatiedata hebben ontvangen. TDN faciliteert de intermediair door zijn adviessoftware rechtstreeks te laten communiceren met het taxatie-aanvraagproces. Samen met zijn klant kan de intermediair de meest geschikte taxateur direct benaderen.

Taxateur kan zich profileren

De taxateur wordt zichtbaar op meerdere platformen waarop hij zich kan profileren en zijn specialisaties kenbaar maakt. Hiermee kan hij de consument rechtstreeks bereiken zonder tussenkomst van een derde partij. TDN geeft de taxateur vrije keuze van software en validatie-instituut. De geldverstrekker ontvangt het taxatierapport digitaal en kan deze direct inlezen in de software. Dit bevordert de snelheid van het verwerken van een taxatierapport. De validatie-instituten krijgen de kans zich te concentreren op hun kerntaak: het valideren van taxatierapporten. Zij kunnen zich weer richten op innovatie en kwaliteit. Een gevalideerd taxatierapport is voor iedereen gelijk en kan worden bezien als een algemeen betrouwbaar document.

Pilotfase

Een pilot tussen TVI en Quion, waarbij een gevalideerd taxatierapport digitaal wordt opgehaald en ingelezen in de administratie van de geldverstrekker, is inmiddels succesvol afgerond. Per september 2018 starten TVI, NVM/Flux en Topicus de volgende pilotfase. In deze fase wordt het eerste deel van de keten aangesloten op het TDN-platform. Deze tweede fase omvat het digitaliseren van de communicatie tussen de taxateur en het validatie-instituut. TDN wordt in fasen verder doorontwikkeld met als streven om in 2019 alle betrokken software partijen in de keten te kunnen aansluiten.