Komst EMA zorgt voor stijgende huizenprijzen in Metropoolregio Amsterdam

Het Europees Medicijnagentschap (EMA) verhuist naar verwachting in 2019 naar de Zuidas in Amsterdam. Voor de honderden personeelsleden moet een woning gevonden worden, maar dit is in een overspannen markt als Amsterdam niet op korte termijn te realiseren. De omliggende gemeenten proberen de werknemers dan ook over de hele regio te verspreiden. De NVM verwacht hierdoor stijgende huizenprijzen in bijvoorbeeld Haarlem, het Gooi en Leiden, zo meldt het Haarlems Dagblad.

Uit een enquête bleek dat de werknemers van EMA bij een verhuizing vanuit Londen het liefst naar Amsterdam zouden vertrekken. Dat in Nederland de partner ook werk kan vinden speelt een belangrijke rol, net als de vele internationale scholen. Tien procent van de personeelsleden gaf aan niet mee te verhuizen, al zijn de definitieve cijfers nog onduidelijk.

Metropoolregio Amsterdam

Vanwege de overspannen Amsterdamse markt wordt bij de huisvesting van het personeel nadrukkelijk naar de omliggende gemeente gekeken. In de hele Metropoolregio Amsterdam wonen al 110.000 expats, van wie 50.000 in Amsterdam. Amstelveen is hierbij populair, maar ook de Haarlemse regio en het Gooi. ,,Daar zijn de woningprijzen nog altijd lager dan in Amsterdam, is de omgeving aangenaam en zijn de verbindingen over de weg en met het openbaar vervoer naar Amsterdam erg goed. De komst van honderden goed betaalde werknemers zal zeker effect hebben op de woningprijzen’’, vertelt Jan van Som van de Haarlemse tak van de NVM aan het Haarlems Dagblad. Collega Alfred de Kleermaeker uit Huizen verwacht ook hogere prijzen. ,,Er moet dus meer worden bijgebouwd om aan de grote vraag in de verschillende prijsklassen te kunnen voldoen. Ook betaalbare huurwoningen.’’

Internationale scholen

Het grootste knelpunt voor gezinnen wordt waarschijnlijk een plek op school. De meeste internationale scholen in Amsterdam kampen al jaren met wachtlijsten door de toestroom van internationale werknemers. Het kabinet stak dit jaar al 4,4 miljoen euro in 850 nieuwe plekken. Niet alleen in Amsterdam, maar ook in Almere, Amstelveen, Haarlem en Hilversum.

Steve Lewis draagt zijn Europese School in Bergen als oplossing aan, waar nog plek is voor zo’n 550 kinderen. Tegenwoordig komt al twintig procent van de leerlingen uit Amsterdam. ,,Die halen we met busjes op”, aldus Lewis volgens het Haarlems Dagblad. “Dat kan met de EMA-kinderen ook. Maar het is veel beter wanneer die personeelsleden zich in Alkmaar en omgeving vestigen. Daar is het prima wonen, zijn de woningen goedkoper en ben je ook zo in Amsterdam. Alkmaar moet zich echt gaan promoten. In Londen reis je ook zo een uur.’’

Bron: Haarlems Dagblad