Koopwoningen 8 procent duurder dan vorig jaar

Bestaande koopwoningen waren in juni 8 procent duurder dan in juni 2016. Dat is de grootste prijsstijging na maart 2002. Sinds juni 2013 is sprake van een stijgende trend van de huizenprijzen.

Dit blijkt uit het onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster. De prijsindex bestaande koopwoningen is één van de inflatie-indicatoren die is opgenomen in het prijzendashboard.

Nieuwe records

De gemiddelde woningprijs is in juni uitgekomen op € 264.300, een nieuw Nederlands record. Het oude maandrecord (€ 262.000) dateert van augustus 2008, zo’n 6,9% lager. Op kwartaalbasis bereikt het 2e kwartaal met € 260.600 eveneens een nieuw record. De gemiddelde koopsom valt in de eerste helft van 2017 maar liefst 8,7% hoger uit in vergelijking met deze periode vorig jaar. Daarnaast is het aantal woningtransacties zowel in het eerste als het tweede kwartaal van 2017 fors toegenomen naar de hoogste niveaus ooit. Het Kadaster registreerde in juni 21.686 verkochte woningen. In het eerste halfjaar van 2017 zijn 114.281 huizen verkocht. Dat is bijna een kwart meer dan in dezelfde periode van 2016.

Koopsom per provincie

In de provincie Groningen moet momenteel gemiddeld € 195.000 voor een woning worden betaald, In Noord Holland inmiddels al bijna € 325.000. De prijsstijging van koopwoningen na medio 2013 was in Noord-Holland, mede door Amsterdam en omliggende gemeenten, bovengemiddeld. Hierdoor is Noord-Holland de eerste provincie waar de prijzen weer boven het niveau van voor de crisis liggen. In vergelijking met het vorige hoogtepunt in 2008 waren de prijzen van bestaande koopwoningen in het tweede kwartaal van 2017 gemiddeld bijna 2 procent hoger.

De koopsomstijging t.o.v. de eerste zes maanden van 2016 bedraagt voor Nederland 8,7%. In Drenthe blijft de stijging beperkt tot, 4,6%. De provincie Utrecht kent met maar liefst +14% de grootste stijging.

Koopwoningen in de vier grootste steden

Als laatste van de vier grootste steden van Nederland, zijn nu ook in Den Haag koopwoningen duurder dan voor de crisis. In de andere drie steden was dat al langer zo. In Amsterdam liggen de prijzen alweer ruim 21 procent boven het niveau in 2008.

Opvallend is dat de prijsstijging in het tweede kwartaal van 2017 in Rotterdam hetzelfde is als in Amsterdam. In beide steden waren in het tweede kwartaal de koopwoningen 13,4 procent duurder dan een jaar eerder. Rotterdam is ook de enige van de vier grootste steden waar de prijsstijging op jaarbasis groter was dan in de voorgaande kwartalen. Bovendien was het aantal transacties in Rotterdam weer hoger dan een jaar eerder, waar het in Amsterdam opnieuw lager was.

Appartementen

In het tweede kwartaal van 2017 waren appartementen 0,3 procent duurder dan voor de crisis. Daarmee zijn appartementen het eerste woningtype waarvan de prijzen weer boven het niveau van voor de crisis liggen. Het gemiddelde prijsniveau van de overige woningtypen ligt nog onder het niveau van voor de crisis.

Ten opzichte van een jaar geleden zijn alle woningtypen in het tweede kwartaal in prijs gestegen. Appartementen stegen weer het meest in prijs, twee-onder-een kapwoningen en vrijstaande woningen het minst.

De prijsontwikkeling van appartementen hangt samen met de prijsontwikkeling in grote steden, waar de woningvoorraad uit relatief veel appartementen bestaat. In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag is dat bijvoorbeeld voor drie kwart of meer.

Transacties per provincie

In vergelijking met de eerste zes maanden van 2016 zijn in Nederland dit jaar 22,6% meer woningen verkocht. In Noord Holland en Utrecht blijft de stijging beneden de 10%, In Limburg, Noord Brabant, Overijssel, Gelderland en Flevoland worden met ruim 30 tot 35% meer transacties de beste zaken gedaan. In absolute aantallen spant Zuid Holland met ruim 25.000 transacties de kroon.

Bron: CBS, Woningmarktcijfers.nl