Vastgoed actueel - energie vergelijken

De kosten voor het verbruik van gas, elektriciteit en water zijn kosten die maandelijks terugkeren. Bij het aanschaffen van een nieuwe woning, is het voor potentiële kopers daarom van belang om rekening te houden met hoeveel ze maandelijks aan energiekosten kwijt zijn. Maar wat zijn eigenlijk de gemiddelde uitgaven voor gas, elektra en water? En waarom is het zo belangrijk om potentiële kopers van een huis hierover te adviseren? Pricewise legt het uit. 

De kosten voor het verbruik van gas, elektriciteit en water zijn kosten die maandelijks terugkeren. Bij het aanschaffen van een nieuwe woning, is het voor potentiële kopers daarom van belang om rekening te houden met hoeveel ze maandelijks aan energiekosten kwijt zijn. Maar wat zijn eigenlijk de gemiddelde uitgaven voor gas, elektra en water? En waarom is het zo belangrijk om potentiële kopers van een huis hierover te adviseren? Pricewise legt het uit. 

Gasverbruik

Om uw huis te verwarmen, warm water te hebben of een gasfornuis te gebruiken, heeft u gas nodig. Hoeveel gasverbruik u kunt verwachten, is zeer afhankelijk van het type woning. Ook het aantal personen dat in de woning woont, is deels bepalend; hoe meer mensen, hoe meer kamers in gebruik, dus hoe meer radiatoren aanstaan en hoe vaker er warm water wordt gebruikt. Zo kunt u bij een tussenwoning het best rekeninghouden met een jaarlijks gasverbruik van 940 m3, wat gemiddeld zo’n 67 euro per maand kost. Bij een 2 onder 1 kap bent u daarentegen maandelijks al zo’n 115 euro kwijt, voor een jaarlijks gebruik van 1.860 m3. Het gemiddelde gasverbruik bedraagt 92 euro per maand, daarbij wordt er 1.410 m3 gebruikt.
 

Elektriciteitsverbruik

Hoewel het bij gasverbruik ook van belang is hoeveel mensen er in een huis wonen, is dit bij elektra- en watergebruik veel meer van belang. Het gemiddelde elektriciteitsgebruik van Nederlandse huishoudens is zo’n 3.000 kWh per jaar. Toch is dit verbruik ook sterk afhankelijk van de soorten apparaten die gebruikt worden en hoe zuinig die zijn. Maandelijks liggen de gemiddelde elektriciteitskosten voor een huishouden met twee personen rond de 40 euro.

Waterverbruik

Het waterverbruik is afhankelijk van het aantal personen dat in een woning zal komen te wonen. 30 procent van de waterkosten gaat bijvoorbeeld op aan douchen. Als er één persoon in het huis komt te wonen, zullen de maandelijkse kosten voor waterverbruik rond de 10 euro liggen. Wonen er 5 personen in een huis, dan is dit zo’n 25 euro per maand. Meer over energie- en waterverbruik per huishouden, is te vinden bij het Nibud.
 

Kosten voorleggen aan kopers

Bij het verkopen van een huis, is het relevant om deze kosten en de variabelen die daarbij horen voor te leggen aan de potentiële kopers. Deze vaste maandelijkse lasten kunnen namelijk per soort woning en per huishouden veel verschillen, dus het is voor kopers belangrijk om met deze lasten rekening te houden. Het is verstandig om hen aan te raden om een bespaarcheck te doen, bijvoorbeeld bij De Energiebespaarders. Daardoor kunnen ze ontdekken welke besparingen ze kunnen doen en hoeveel dit ongeveer zal gaan kosten. Het energielabel erbij halen is ook heel erg belangrijk, deze geeft ook een goede indicatie van de hoogte van het energieverbruik in de woning. Daarbij is het goed om kopers te wijzen op de voordelen van energie vergelijken. Hiermee valt, helemaal in combinatie met de energiezuinige methodes, te besparen op energiekosten en op het milieu. Zo bieden sommige energiebedrijven ook groene stroom of groen gas aan. Bij sommige bedrijven is dit goedkoper dan gewone elektriciteit, terwijl dit bij andere bedrijven juist duurder is. Lees hier meer tips voor de advisering over gas- en stroomverbruik.

Deze blog wordt u aangeboden door Pricewise