Vastgoed Actueel landelijke woning

Krapte in markt voor landelijke woningen neemt toe

In de eerste helft van dit jaar daalde het aantal transacties van landelijke woningen door een beperkt aanbod. De prijzen van woningen in het buitengebied blijven gemiddeld genomen wel stijgen. Dit blijkt uit het NVM Agrarisch & Landelijk Vastgoedbericht over de eerste helft van 2018.

Halverwege 2018 stonden er bij NVM-makelaars 3.260 landelijke woningen te koop, een daling van maar liefst 13 procent in een halfjaar tijd, toen er nog 4.220 in aanbod stonden. voorzitter van NVM Agrarisch & Landelijk Vastgoed (A&LV), Ard Klijsen: “Het afnemende aanbod heeft zijn weerslag op het aantal transacties. Was er in 2017 al sprake van een afvlakking van het aantal verkopen, in het eerste halfjaar van 2018 zien we dat er ten opzichte van het eerste halfjaar van 2017 een daling van 8 procent heeft plaatsgevonden. In het eerste halfjaar van 2018 zijn er in totaal 1.580 landelijke woningen verkocht, in dezelfde periode een jaar geleden ging het nog om 1.720 transacties.”

Transactieprijs landelijke woning 9 procent hoger

De gemiddelde transactieprijs van een landelijke woning lag in de eerste helft van 2018 op 440.000 euro, 9 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. Daarmee nadert het weer enigszins het niveau van vóór de crisis, begin 2008 (470.000 euro). De prijsniveaus lopen wel sterk uiteen per regio: van 365.000 euro in de provincie Groningen tot 995.000 euro in de provincie Utrecht.

Meer vraag vanuit de stad

Klijsen merkt dat er steeds meer vraag is vanuit het stedelijke gebied. “Sommige oudere huishoudens keren weer terug naar hun oorspronkelijke dorp, na jarenlang in de stad te hebben gewoond. Maar er is ook vraag van jonge gezinnen die de drukte van de stad achter zich willen laten en de rust van het landelijk gebied opzoeken. Deze trend zien we niet alleen in de centrale locaties van het land, maar ook in Groningen en Friesland. Dat voor relatief weinig geld een grote woning gekocht kan worden, maakt de trek vanuit het westen of midden van het land extra aantrekkelijk.”

11 procent minder woonboerderijen verkocht

Inzoomend op een specifiek segment van het landelijke wonen, de woonboerderij, ziet de NVM A&LV-voorzitter dat het aantal transacties met 11 procent is afgenomen. “In die zin volgen woonboerderijven dezelfde trend als de totale woningmarkt.” In het eerste halfjaar van 2018 zijn er 1.150 woonboerderijen van eigenaar gewisseld. Deze zijn ten opzichte van de eerste helft van 2017 gemiddeld voor een 14 procent hogere transactieprijs verkocht, namelijk bijna 500.000 euro. Klijsen: “Ook voor woonboerderijen geldt dat de regionale prijsverschillen binnen Nederland fors zijn. Wederom zien we in de Randstad gemiddelde prijzen die het veelvoudige zijn van prijzen die in delen van Friesland, Groningen en Limburg worden behaald.” Medio 2018 stonden er 2.690 woonboerderijen te koop, 19 procent minder dan een jaar geleden. De vraagprijs kwam op dat moment gemiddeld uit op 647.000 euro.

Voor meer informatie kunt u hier het NVM Agrarisch & Landelijk Vastgoedbericht over de eerste helft van 2018 downloaden. Het rapport is samengesteld door NVM-deelneming brainbay, het Kadaster en Wageningen Economic Research.

Bron: NVM