Vastgoed Actueel Zwolle

Krapte woningmarkt verspreidt zich richting noord-oosten

Niet alleen de Randstad heeft te maken met krapte op de woningmarkt. In verschillende steden in het noorden en oosten van het land worden steeds minder woningen aangeboden. En komt er eindelijk een woning op de markt, dan is deze al heel snel weer verkocht.

Neem Groningen bijvoorbeeld, die samen met Amsterdam de krapste woningmarkt van Nederland heeft. Volgens Jan Palland van NVM Groningen hebben kopers hier nog maar de beschikking over 1,8 te koop staande huizen, zo meldt het Dagblad van het Noorden. Dit terwijl er al sprake van krapte is als potentiële kopers in een regio kunnen kiezen uit minder dan vijf woningen.

Vanaf-prijs

Huizen worden in Groningen binnen gemiddeld 26 dagen verkocht. In driekwart van de gevallen gebeurt dit voor de vraagprijs of meer, terwijl het landelijke percentage op 40 procent ligt. Typerend is ook dat de gemiddelde koopprijs in Groningen 1,8 procent boven de vraagprijs ligt. Dat komt deels doordat 10 procent van de makelaars en verkopers in Groningen een vanaf-prijs hanteren, vertelt Palland aan het Dagblad van het Noorden. "Daarmee hopen ze zoveel mogelijk kijkers te trekken. Ze denken dat dit het ei van Columbus is. Voor kopers is dat vervelend. Als ze tijdens een open huis al die mensen door elkaar zien lopen, worden ze onrustig."

Assen

Ook Assen heeft te kampen met krapte, al ligt hier de kraptefactor op 4,7. "De druk is groot", zegt Wim Stuursma, woordvoerder van de Drentse tak van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), tegen het Dagblad van het Noorden. Deze week had hij nog open huis in de wijk Marsdijk. De eengezinswoning trok negentien kijkers. "Er waren zeven biedingen, waarvan vier boven de vraagprijs."

Zwolle

In Zwolle werden in het afgelopen kwartaal zelfs het minste aantal woningen verkocht in twee jaar tijd, zo meldt de Ten Hag Makelaarsgroep. Er werden 305 woningen verkocht, terwijl er nog 297 te koop staan. Zwolle loopt hiermee voorop qua krapte in de regio, maar naar verwachting krijgen ook Enschede en Deventer hier in de komende kwartalen mee te maken. Ook in het oosten worden door de krapte de huizen steeds sneller verkocht. In Zwolle ligt de gemiddelde looptijd van woningen onder een maand. In de andere grote steden van Overijssel staan woningen gemiddeld niet langer dan vijftig dagen te koop, met uitzondering van Almelo. 

Makelaars

Door het geringere aanbod staat het water de makelaars echter niet aan de lippen, zoals in de crisisjaren wel het geval was. Zo meldt Palland aan het Dagblad van het Noorden: "Het aanbod droogt op, maar de transacties blijven op peil. Makelaars leven niet alleen van verkoop, maar ook van aankoop en taxatie."

Bron: Dagblad van het Noorden, RTV Oost.