Vastgoed Actueel Aflossingsvrije hypotheek

Kwart Nederlanders weet niet hoe de aflossingsvrije hypotheek af te lossen

Een kwart van de Nederlanders met een aflossingsvrije hypotheek weet nog niet hoe ze hun hypotheek daadwerkelijk gaan aflossen. Dit blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Het onderzoek is uitgevoerd onder 1.050 Nederlanders met een aflossingsvrije hypotheek. Zeven procent van de ondervraagden gaf aan zich regelmatig zorgen te maken het aflossen van de hypotheek, bijvoorbeeld over onduidelijkheden over de betaalbaarheid van de hypotheek na hun pensioen.

Zzp'ers

Uit hetzelfde onderzoek blijkt volgens BNR dat meer dan de helft van de zzp'ers zich zorgen maakt over het aflossen van hun hypotheek. Vooral zzp'ers die een aflossingsvrije of deels aflossingsvrije hypotheek hebben, kunnen in de problemen komen als ze met pensioen gaan. Maar er is geen reden voor paniek, zegt Ronald Veld van de NVB. Veld raadt mensen contact op te nemen met hun hypotheekverstrekker om naar een goeie oplossing te zoeken.

Campagne

De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwde eerder al dat tussen 2035 en 2038 voor ruim 700.000 huishoudens de aflossingsvrije lening afloopt en hun recht op hypotheekrenteaftrek eindigt. Een deel van deze huiseigenaren gaat tijdens de looptijd van zijn hypotheek met pensioen.

Banken proberen hun klanten de laatste tijd beter voor te lichten. Zo startte de Nederlandse Vereniging van Banken dit najaar de campagne 'aflossingsblij'. Deze campagne moet huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek motiveren om te gaan aflossen of een andere oplossing te zoeken. De website van die campagne www.aflossingsblij.nl zou inmiddels al ruim 130.000 unieke bezoekers hebben getrokken.

De vereniging gaf toen al aan dat gebruikers van een aflossingsvrije hypotheek geen rekening houden met het aflopen van hun lening. Ze staan er bijvoorbeeld niet bij stil dat een nieuwe hypotheek fors duurder kan worden omdat nu wel verplicht moet worden afgelost. Ook kunnen sommigen veel lastiger een nieuwe hypotheek afsluiten omdat zij in de buurt van de pensioengerechtigde leeftijd komen.

Financiële tijdbom

De aflossingsvrije hypotheek wordt door sommigen gezien als een financiële tijdbom. Eind vorig jaar riep de Autoriteit Financiële Markten kredietverstrekkers als banken op om meer maatregelen te nemen.

Bron: NVB, FD.nl, het Parool, BNR