Vastgoed Actueel verkocht

Kwart van woningen boven vraagprijs verkocht

De woningprijzen stijgen steeds sneller, de marktliquiditeit neemt toe en biedingen op of boven de vraagprijs komen steeds meer voor. Dit blijkt uit de cijfers van onderzoeksbureau Calcasa. Opvallend is dat bieden op of boven de vraagprijs veel vaker voorkomt dan bij de piek van tien jaar geleden. In de de laatste 15 jaar is nog nooit in zoveel gevallen overboden.

Het onderzoeksbureau analyseerde drie variabelen op gemeenteniveau en maakte een vergelijking tussen nu en de vorige piek rond 2007-2008. In het tweede kwartaal van 2017 wordt 28% van de transacties voor of boven de vraagprijs verkocht. Voor de kredietcrisis lag dit aandeel met 9% een stuk lager.

Randstad

Zeker in de Randstad is het momenteel vaker regel dan uitzondering om meer op een huis te bieden dan de eigenaar ervoor vraagt. In Amsterdam ging vorig kwartaal bijvoorbeeld 79 procent van de woningen weg voor een bedrag boven de vraagprijs. Anderhalf jaar geleden was dat nog ongeveer 40 procent.

Overige steden

Toch is het niet alleen de hoofdstad waar de krapte op de huizenmarkt kopers dwingt om boven de vraagprijs te bieden. In Utrecht ontving bijna tweederde verkopers meer voor hun huis dan ze ervoor vroegen. Ook in verschillende andere steden, zoals Groningen, Almere, Haarlem en Zaanstad, is sprake van percentages van ruim 50 procent.

Marktliquiditeit

Een van de oorzaken van de oververhitting van de huizenmarkt is het geringe aanbod. Tijdens het dieptepunt van de kredietcrisis vier jaar geleden, lag het jaarlijks aantal transacties nog op 123 duizend woningen. In het tweede kwartaal van 2017 werd een recordaantal van 276 duizend bereikt. Tegelijkertijd is het aanbod gedaald van 270 duizend woningen in 2013 naar 152 duizend woningen per eind juni 2017.

Door het jaarlijks aantal transacties te delen door het huidige aanbod wordt inzicht verkregen in de marktliquiditeit. Hoe hoger de marktliquiditeit, hoe schaarser de woningmarkt. Tien jaar geleden had Nederland een marktliquiditeit van 2,21x. In het tweede kwartaal van 2017 ligt deze met een factor van 1,82x nog steeds een stuk lager. Alleen in West-Nederland is de marktliquiditeit 2,34x en daarmee op het niveau van 2007.

Olievlek

In lijn met het frequente overbieden en de gestegen marktliquiditeit, stijgen de prijzen sneller dan in de afgelopen 10 jaar. Een analyse op gemeenteniveau geeft een nog opvallender beeld. De prijsstijgingen laten een opwaartse trend zien van meer dan 6% en zijn veel wijdverbreider dan in 2007.  De gemeenten met de hoogste prijsstijging in het afgelopen jaar liggen allen rond Amsterdam. De gemeente Gooise Meren is koploper, met een prijsontwikkeling van 15,3%.

Wat verder opvalt, is dat de prijsstijgingen zich volgens Calcasa als een olievlek lijken uit te breiden. De forse prijsstijgingen treffen ook Utrecht, gevolgd door Rotterdam, Groningen, Den Haag, Breda, Eindhoven, Enschede, Arnhem en Nijmegen. De gemeenten rondom dit soort steden volgen nu deze ontwikkeling.

Bron: Calcasa, am:web, NRC.