Vastgoed Actueel hypotheken

Kwartaalcijfers tonen dalende lijn aantal hypotheekaanvragen

Het aantal hypotheekaanvragen vertoont een dalende lijn, blijkt uit de laatste cijfers van het Hypotheken Data Netwerk (HDN). In september waren er minder hypotheekaanvragen dan in de vakantiemaand augustus.

Starters en doorstromers vroegen in het derde kwartaal van 2018 5% minder hypotheken aan via het netwerk van HDN dan in het tweede kwartaal, blijkt uit de cijfers. Normaal gesproken trekt na de zomervakantie het aantal aanvragen juist weer aan.

Markt voor oversluiters booming

Ondertussen is de markt voor oversluiters nog steeds booming, aldus HDN. Afgelopen drie maanden sloot een kwart meer huiseigenaren hun hypotheek over dan in dezelfde periode vorig jaar. De meerderheid (61,1%) van de oversluiters kiest voor een deels aflossingsvrije hypotheek. Onder doorstromers is dat 40,6%, van de starters kiest maar 6,9% daarvoor.

Groter aandeel aflossingsvrij

Bij 30% van de hypotheekaanvragen is meer dan de helft van de hypotheek aflossingsvrij. Dat aantal neemt toe ten opzichte van 2017. Bij 8,9% van de aanvragen ging het om volledig aflossingsvrij. Starters nemen een hypotheek voor 4 keer het gezamenlijk jaarinkomen.

Gemiddeld 17 jaar vast

Volgens HDN koos vrijwel iedereen in het derde kwartaal voor zekerheid. De rente wordt gemiddeld voor 17 jaar vastgezet. Ook ziet het datanetwerk het aantal aanvragen voor een rentevaste periode van 30 jaar toenemen. Zzp’ers kiezen meestal voor een iets minder langere rentevaste periode dan andere hypotheekaanvragers.

Bron: am:web