Aanhoudende verlaging hypotheekrente

Laagterecords hypotheekrente weer in zicht

President Draghi maakte donderdag bekend dat er voorlopig geen afbouw voor het huidige opkoopprogramma ('taperen') zal plaatsvinden. Het opkopen van obligaties gaat nog zeker tot eind december door, waardoor de hypotheekrentes zullen blijven dalen. Volgens De Hypotheekshop komen de laagterecords van vorig jaar oktober zelfs weer in zicht.

Verlaging hypotheekrentes

Wel gaf Draghi in zijn toelichting aan dat de ECB nog deze herfst besluit of het steunprogramma ook in het nieuwe jaar wordt doorgezet. Voor de vijfde week op rij verlaagden diverse geldverstrekkers hun hypotheekrentes. Daarbij loopt het aantal aanbieders dat de rentetarieven verlaagt nog elke week op, vorige week maar liefst 20 geldverstrekkers, een signaal dat de daling van de tarieven voorlopig nog niet ten einde is. Sommige maatschappijen hebben in deze periode al vijf keer een verlaging doorgevoerd, andere één tot twee keer. 

Laagterecords in zicht

Door de vele renteverlagingen komen de laagterecords van vorig jaar oktober bij 5 jaar vast met NHG (1,60%) en 30 jaar vast met NHG (3,00%) zelfs weer in zicht. De tarieven op 10, 15 en 20 jaar vast liggen nog een stuk hoger.

Hoewel de economie in Europa hard groeit, blijft de inflatie achter bij de gewenste doelstelling. Bovendien is de euro de laatste maanden duurder geworden en dat heeft negatieve gevolgen voor de vraag naar goederen uit de eurozone en daarmee dus ook voor de inflatie.