Langer thuis in een Nul op de Meter huis

Veel mensen die wonen in corporatiewoningen blijven in de toekomst langer thuis wonen. Een flink aantal van deze woningen wordt gerenoveerd naar Nul op de Meter. Als er dan toch al naar Nul op de Meter wordt gerenoveerd, waarom dan niet gelijk met een extra aanbouw die ruimte creëert om gelijkvloers langer thuis te wonen?

Harmke Bekkema, manager Zorgprogramma Energiesprong | Platform31 zoekt verkopers/ontwikkelaars en kopers van Nul op de Meter X-tenders. “Wij gaan graag in gesprek met corporaties en gemeentes om een juiste propositie te ontwikkelen voor langer thuis in een Nul op de Meter huis. Welke bouwers hebben de X-tender die we zoeken?”
Waarom willen we een X-tender?

Slimme woonoplossingen

De cijfers liegen er niet om. Vergrijzend Nederland heeft behoefte aan slimme woonoplossingen. “We kunnen er niet meer omheen”, zegt Harmke Bekkema, “888.000 mensen tussen de 55 en 64 jaar oud wonen in een rijtjeshuis en 290.000 hiervan zijn in corporatiebezit. Als we niets doen, wonen in 2040 maar liefst 400.000 75-plussers in een woning die niet geschikt voor ze is. Deze huizen zitten namelijk vol met drempels en er is onvoldoende ruimte om mensen thuis te verzorgen. Corporaties, gemeenten en de markt moeten de handen ineen slaan voor aanpassingen die comfortabel, energieneutraal en betaalbaar zijn. Steeds meer woningcorporaties kiezen voor Nul op de Meter, onder andere in de Stroomversnellingsdeals. Dit betekent dat er steeds meer behoefte is aan Nul op de Meter oplossingen zoals de X-tender.”

De X-tender is…

Wat is de X-tender precies? “De Nul op de Meter X-tender is kortgezegd een multifunctionele aanbouw aan de bestaande woning, waardoor mensen langer thuis kunnen wonen in een comfortabel huis zonder energierekening,” legt Harmke uit. “De aanbouw is voorbereid op het plaatsen van een bad- en slaapkamer. Het leuke is dat de aanbouw in eerste instantie voor verschillende doeleinden gebruikt kan worden; als atelier voor de schilderhobby van mevrouw Y, als studeer- of kluskamer voor meneer X of als extra logeer- of speelkamer voor de kleinkinderen. Wanneer de tijd daar is, kan de uitbouw gemakkelijk getransformeerd worden naar een slaap- en zorgkamer.”

Maar wat kost dat dan?

“Uit onderzoek is gebleken dat mensen best  50 tot 100 euro extra willen betalen per maand voor een X-tender. Hiervoor kan de corporatie 12.000 tot 24.000 euro investeren, dus hebben we het over een betaalbare propositie. Helaas zien wij deze nog maar op één plek in de markt, namelijk bij ons experiment met woningcorporatie Stadlander. Door meerdere partijen wordt op dit moment wel een tijdelijke X-tender aangeboden maar juist door het aan- en afklikken en het vervoer, is deze (nu nog) heel prijzig. Veel mensen die wel langer thuis moeten blijven wonen, hebben dat geld simpelweg niet. Daarom dagen wij de markt uit om met een betaalbaar aanbod te komen, bereikbaar voor iedereen.”

Corporaties en gemeentes

Corporaties zien behalve de prijs nog wat andere beren op de weg. Door het plaatsen van een permanente uitbouw wordt het huis groter, waardoor dit invloed heeft op de huurprijs. “Corporaties hebben te maken met passend toewijzen: als door de uitbouw de huurprijs hoger wordt, heeft dit invloed op wie er mag wonen. Op die manier kan het zijn dat juist de mensen die deze woningen nodig hebben, er niet voor in aanmerking komen. De X-tender zal mede hierom niet zomaar overal inpasbaar zijn binnen de regels waar de corporaties zich aan moeten te houden. Om die reden roepen wij woningcorporaties en gemeenten op om met ons de (on)mogelijkheden verder te onderzoeken. We zijn als Energiesprong een marktactivator en zoeken naar breed toepasbare proposities. Daar horen ook pilots bij.”

Bron: duurzaamgebouwd.nl