Vastgoed actueel - nieuwbouw

Lelystad: 28 huizen in 28 dagen kant en klaar neergezet

In één straat in Lelystad worden deze maand in 28 dagen 28 huizen neergezet. Een hele straat vol met kant en klare woningen. Trappen, badkamers: alles zit erin. De komende maand wordt hier iedere dag een huis neergezet. 28 in totaal. Er komen (bijna) geen bouwvakkers aan te pas, schrijft RTL Nieuws. 

Het is allemaal bedacht en ontwikkeld door VolkerWessels. Het bouwbedrijf zet overal in Nederland dit soort kant-en-klare rijen huizen neer. Van Groningen tot Limburg, en nu dus in de Flevolandse polder bij Lelystad. De teller staat op 1100 huizen. Een oplossing voor het tekort aan woningen?

Droom

"Zes jaar geleden zijn we met de ontwikkeling gestart om geen woningen meer te bouwen op de bouwplaats zelf, maar in fabrieken", zegt Rik Hulsman van het bouwbedrijf. De man die VolkerWessels ooit groot maakte, Dik Wessels, kwam met het idee. "Wessels had de droom om woningen uit fabrieken te laten rollen, omdat het steeds moeilijk werd om gekwalificeerde vaklieden op de bouwplaats te krijgen."

En dat is nu ook weer het geval: bouwbedrijven maken zich de laatste tijd flink zorgen over het toenemende tekort aan vakmensen, wat ervoor zorgt dat veel te weinig nieuwbouwwoningen worden gebouwd. Volkerwessels ontwikkelde woningbouwprojecten waar veel minder mensenhanden voor nodig zijn. De huizen die VolkerWessels bouwt zijn goed geïsoleerd, luchtdicht en voorzien van zonnepanelen.

Kritiek

Vaak is de kritiek op huizen die snel gebouwd worden dat deze van mindere kwaliteit zijn. Dat is volgens Hulsman niet waar. "De huizen zijn van beton en dus bijna onverwoestbaar." Bovendien, huizen die in meerdere maanden worden gebouwd hebben meer te lijden onder weersinvloeden dan huizen die in de fabriek onder ideale condities worden gebouwd. 

Ook volgens hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer is het een groot voordeel dat u met slecht waar gewoon door kan werken. Daarnaast hoeven bouwvakkers niet stad en land af te reizen naar een bouwplaats. Dat scheelt een hoop tijd en gedoe. Een bouwplaats met allerlei voorzieningen is ook niet nodig.

De hoogleraar zegt wel dat dit soort bouwprojecten niet overal kunnen. "Deze bouwwijze leent zich vooral in het buitengebied, buiten de stedelijke bebouwing. Want midden in de stad is dit toch vaak wat lastiger, dan moet u toch wat creatiever omgaan met de ruimte."

Weinig maatwerk

Ook biedt zo'n groot project natuurlijk weinig maatwerk. Als u wat anders wil dan u buren, dan kunt u beter iets anders kiezen. Het minimale aantal dat VolkerWessels bouwt is in principe tien woningen. Twee woningen onder één kap zou in theorie ook kunnen, maar dan bent u veel geld kwijt aan vaste kosten. Volgens Boelhouwer is wat VolkerWessels doet niet dé oplossing tegen het woningtekort. "Maar het helpt wel om het iets terug te dringen."

Bron: RTL Nieuws