Vastgoed actueel studenten

Maandmonitor Hypotheekshop: twintigers hebben het nakijken

Het aantal hypotheekaanvragen in november 2018 lag hoog. Kijkend naar het hoogste aantal ingediende hypotheekaanvragen (HDN) komt deze maand met ruim 34.000 aanvragen in de top 10 terecht, meldt de Hypotheekshop in de Maandmonitor november. Daarbij worden de twintigers ingehaald door de veertigers.

De gemiddelde hypotheek bedroeg in november circa 244.000 euro. En de helft van alle nieuwe hypotheken bedroeg minder dan 85% van de woningwaarde.

De Hypotheekshop signaleert dat de twintigers het steeds moeilijker hebben: het is de enige leeftijdscategorie waarvan het aantal hypotheekaanvragen dit jaar is gedaald.
De opmars van de oudere generaties heeft voornamelijk te maken met de lage rentestand (oversluiten, beleggingspanden) en de gestegen huizenprijzen (doorstromen, verbouwen, schenken).
De Hypotheekshop voorziet dat de twintigers in 2019 gepasseerd worden door de vijftigers en in 2020 zelfs door de zestigplussers.

Verkopen in 2018 niet altijd verstandig

Consumenten worden er vaak op worden gewezen dat het belastingtechnisch slim is om nog dit jaar het transport van de oude woning te laten plaatsvinden. Dat is echter lang niet in alle situaties verstandig, waarschuwt de Hypotheekshop. Voor mensen die nog op zoek zijn naar een nieuwe koopwoning of tijdelijk willen gaan huren, kan verkopen in 2018 in plaats van in 2019 zelfs negatieve gevolgen hebben.

In de Maandmonitor wordt dit uitgelegd.

Bron: Hypotheekshop