Hoge Raad

Makelaar moet betalen voor verkeerd aantal vierkante meters

De Hoge Raad heeft besloten dat een makelaar in Amsterdam een echtpaar €10.000 schadevergoeding moet betalen omdat hij hen verkeerd had geïnformeerd over de oppervlakte van het huis. De woning was 9 vierkante meter kleiner dan in de brochure stond. Dat meldt consumentenprogramma Radar.

De vaste adviseur van de Hoge Raad meende in april nog dat als er in de brochure staat dat de daarin genoemde oppervlakte een benadering is, de makelaar best een beetje kan smokkelen. 'Het is algemeen bekend dat er in dergelijke gevallen naar boven wordt afgerond.'

In één keer €20.000 minder waard

De hoogste rechter van Nederland is het hier nu dus niet mee eens. De kopers die een woning van 80 vierkante meter beloofd was, hebben nu een woning van slechts 71 vierkante meter. Hierdoor werd het huis in één keer €20.000 minder waard. Daarom zijn zij wel degelijk benadeeld volgens de Hoge Raad.

In de brochure staat dat daaraan 'geen rechten kunnen worden ontleend.' De Hoge Raad zegt: 'Die mededeling is zo algemeen, dat ze geen afbreuk doet aan het vertrouwen van de aspirant-koper.' Met andere woorden: de Hoge Raad vindt dit geen reden om de makelaar zijn 'fout' te vergeven.

Soorgelijke uitspraak in 2017

LegalMatters.com uit Amsterdam behandelde eerder een soortgelijke zaak. Het gerechtshof Amsterdam deed in 2017 uitspraak in een zaak. Lees de blog van civielrechtjurist Matthijs Roos van LegalMatters.com. 

Vastgoed besteedde in 2017 aandacht aan meetinstructies in de rubriek Helpdesk: opfriscursus meetinstructie. Download het artikel! 

 

Bron: Radar