'Makelaars Den Haag raden homostellen af om in bepaalde wijken huis te kopen'

Makelaars in Den Haag raden homo- en lesbische stellen af om in bepaalde wijken van de stad een huis te kopen. Dat meldt onder anderen RTL Nieuws. Ze blijken hun klanten te vertellen dat ze in bijvoorbeeld de Schilderswijk of het Laakkwartier vaker te maken krijgen met intolerantie en agressie.

De VVD-fractie in de gemeenteraad wil dat het stadsbestuur iets tegen de intolerantie in die wijken doet, zegt raadslid Judith Oudshoorn-Van Ginderen. Zij sprak naar aanleiding van een melding van een lesbisch stel met meerdere makelaars in de stad. Belangenverenging COC wil, hoewel het zegt het beeld van intolerantie en agressie in bepaalde wijken niet te herkennen, dat het kabinet landelijke actie onderneemt tegen geweld en intolerantie. RTL Nieuws schrijft op basis van gesprekken met meerdere Haagse makelaars dat alle makelaars in de stad hun klanten, als onderdeel van hun dienstverlening, wel eens mensen afraadt een woning in een bepaalde buurt of wijk te kopen. Behalve homoseksuelen gaat het bijvoorbeeld soms ook om moslims.

Reactie VBO

Brancheorganisatie VBO Makelaar begrijpt wel dat Haagse makelaars homostellen of moslima’s adviseren bepaalde buurten te mijden. "De makelaar heeft ook een adviserende rol naar zijn klanten en die moet hij oppakken. Het gaat over de waarde van een woning, maar óók over de buurt", zegt Kristina Ulrich van VBO tegen het AD Den Haag. "Niemand wil zich diep in de schulden steken met een hypotheek en na een maand doodongelukkig zijn omdat hij of zij problemen heeft in de buurt. Ik kan me goed voorstellen dat een makelaar daarvoor waarschuwt.’’

VBO spoort de gemeente Den Haag aan om discriminatie aan te pakken vanwege seksuele geaardheid of etnische achtergrond. "Alle bevolkingsgroepen moeten hun woonwens kunnen vervullen."

Bron: RTL Nieuws