Vastgoed Actueel Gelderland

Makelaars: Westerlingen drijven huizenprijzen Achterhoek op

Mensen uit de Randstad drijven in de Achterhoek de huizenprijzen op. Dat zeggen ruim 20 Achterhoekse makelaars in een onderzoek van Omroep Gelderland. 

Vanwege de krapte op de woningmarkt in Gelderland is het vandaag Woondag bij Omroep GelderlandFoto: Omroep Gelderland

'Voornamelijk pensionado's'

Steeds meer mensen uit de Randstad verhuizen naar de Achterhoek. In 5 jaar tijd is het aantal mensen dat vanuit de regio's Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag naar de Achterhoek is vertrokken, met 36 procent gestegen: van 1.298 naar 1.766. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Volgens Achterhoekse makelaars gaat het met name om ouderen, die in de Achterhoek rust en ruimte zoeken. 'Het zijn voornamelijk pensionado's. Dus daar schiet de Achterhoek als krimpgebied niets mee op', zegt een van de 21 makelaars die voor Omroep Gelderland een vragenlijst invulden.

Onderzoek provincie bevestigt cijfers

De cijfers worden bevestigd door onderzoek van de provincie ‘Wonen in Balans’, een eerste verkenning van migratiestromen tussen de Randstad en de provincie. Daaruit blijkt dat in de afgelopen jaren meer mensen uit de Randstad in Gelderland kwamen wonen dan er Gelderlanders naar de Randstad vertrokken. De provincie noemt de verkenning een ‘potloodschets’, die is gemaakt op basis van een analyse van data voor de periode 2011-2017 en gesprekken met gemeenten, ontwikkelaars, woningcorporaties en kennisinstellingen.

Woonopgave

Net als in andere delen van het land heeft Gelderland een flinke woonopgave. De te verwachten ‘natuurlijke’ groei is het grootst in de gemeenten Nijmegen (19.6%), Barneveld (19.2%), Ede (15.8%) en Rozendaal (15.1%). Volgens prognoses zijn er in de provincie tussen 2015 en 2030 zo’n 100.000 extra woningen nodig. Daarvan zijn er tussen 2015 en 2018 20.000 gebouwd.

Netto instroom

De cijfers en gesprekken met partners bevestigen weliswaar het bestaande beeld dat er in veel gemeenten een netto instroom is, maar leveren nog onvoldoende inzicht in het type verhuizers (gezinnen, studenten) en in de beweegredenen van de instromers. Wat is hun drijfveer? Zoeken ze rust en ruimte, of vooral betaalbaarheid? Wat voor type huis zoeken ze, gaan ze terug naar hun roots, of zijn ze hier tijdelijk? Aanleiding genoeg voor een vervolgonderzoek in het voorjaar van 2019. Lees hier de resultaten van de eerste verkenning ‘Wonen in Balans’.

‘Ik ben verkocht’

Wie ook ‘last’ heeft van Randstedelingen die huizen in de Achterhoek opkopen, is Joske Meerdink, communityredacteur van Omroep Gelderland. In de documentaire ‘Ik ben verkocht’, gaat zij op zoek naar een huis in het buurtschap waar ze geboren is, Woold in de gemeente Winterswijk. Het valt nog niet mee om daar een huis te vinden.

 

 

Woningen te duur voor starters

“Naar welke kant je ook kijkt, alles is mooi hier”, zegt Meerdink in de documentaire. Ze is 27 jaar en woont nog bij haar ouders, als ze op zoek gaat naar een huis voor zichzelf in het buurtschap. Probleem alleen is dat daar maar weinig woningen in de verkoop gaan, en die zijn dan ook nog eens te duur voor veel starters.

De documentaire 'Ik ben verkocht' wordt uitgezonden vanaf 17.20 uur op TV Gelderland, en daarna ieder uur herhaald. 

Beeld: Omroep Gelderland

Bron: Stadszaken.nl, Omroep Gelderland