vastgoed actueel - starter

Makelaarsland: starters komen niet meer aan bod op huizenmarkt

De concurrentie op de starterswoningen is in het afgelopen kwartaal verder toegenomen, schrijft Makelaarsland. Waar de potentiële huizenkoper in de prijsklasse tot €150.000 in het eerste kwartaal met gemiddeld 15 andere starters in de rij stond, zijn dit er nu gemiddeld 20 per huis. Een radicale toename die voor veel frustratie zorgt bij starters op de huizenmarkt. Velen komen simpelweg niet meer aan bod.

Bezichtigingen geven de meest actuele indicatie over de stemming op de huizenmarkt. Makelaarsland publiceert daarom de huizenmarktindicator. Hiervoor analyseert Makelaarsland maandelijks duizenden bezichtigingen die samen een representatief beeld vormen over woningen die via Makelaarsland worden verkocht.

Top-3 meeste aanvragen tweede kwartaal 2018
1. 99 aanvragen (appartement in Den Haag, < € 150.000)
2. 97 aanvragen (appartement in Beverwijk, < € 150.000)
3. 92 aanvragen (tussenwoning in Leiden, € 150.000 – € 250.000)

Huizenmarktcijfers tweede kwartaal 2018

Gemiddeld zijn er dit kwartaal 13,9 bezichtigingen per verkochte woning in Nederland aangevraagd. De drie kwartalen hiervoor, Q1-2018, Q4-2017 en Q3-2017, waren dit er respectievelijk 14,6, 14,4 en 14,1. De dalende trend zet ook dit kwartaal door voor bezichtingen via Makelaarsland.

24 procent van de huizen ontving 5 of minder bezichtigingen. Hetzelfde kwartaal vorig jaar was dit 26 procent. Het percentage woningen met 25 of meer aanvragen bleef stabiel met 14 procent beide jaren. De top-3 huizen met meeste aanvragen staan net als vorig kwartaal alle drie in de Randstadprovincies.

Vraag per prijsklasse

De verschillende prijsklassen laten allemaal lichte schommelingen in aantal bezichtigingen zien, uitgezonderd de laagste prijsklasse (lager dan € 150.000). Hier neemt de vraag naar woningen juist explosief toe en zien we een stijging van ruim 25 procent.

Oudere woningen blijven populairst

De populariteit van oudere woningen (bouwjaar vóór 1945) blijft, met gemiddeld 18,7 bezichtigingen per huis, ongekend hoog. Huizen gebouwd na 1945 hebben gemiddeld 12,7 bezichtigingen. Het populairst zijn nog altijd de jaren ’30 woningen, vaak gelegen rond gewilde binnenstadlocaties in de Randstad.

Toelichting Makelaarsland Huizenmarktindicator

Makelaarsland brengt maandelijks het aantal bezichtigingen in kaart. Door de centrale registratie van bezichtigingen ontstaat een actueel beeld over de huizenmarkt in Nederland. Bovenstaande gegevens zijn gebaseerd op woningen waarop Makelaarsland in de genoemde periodes overeenstemming heeft bereikt. Dit geeft een actueler beeld dan data van definitief verkochte woningen, aangezien het financieringstraject al snel 2,5 maand in beslag neemt.

Omdat de huizenmarkt sterke seizoensinvloeden kent, vergelijken ze steeds hetzelfde kwartaal met voorgaande jaren. Voor het aantal bezichtigingen zijn ze uitgegaan van het totale aantal bezichtigingsaanvragen. Onder Randstad verstaan ze het totaal van de Randstedelijke provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht.