Vastgoed actueel - woonboerderij

Marktanalyse voor landelijke woningen

De markt voor landelijke woningen is in kaart gebracht door Buitenstate Makelaars. De NVM heeft in opdracht van de makelaardij data samengesteld voor de markt van vrijstaande woningen met het kenmerk ‘landelijk gelegen’ en/of ‘buiten de bebouwde kom’ aangevuld met alle woonboerderijen.

“De NVM biedt al cijfers van woonboerderijen, maar de landelijke markt, waarop Buitenstate een autoriteit is, is breder”, stelt Buitenstate Makelaar Ard Klijsen, tevens voorzitter van de vakgroep Agrarisch & Landelijk Vastgoed van de NVM. “Immers, wij zijn gespecialiseerd in vrijstaande woningen in het buitengebied, dat zijn naast woonboerderijen, ook villa’s, landgoederen en nog veel meer. Die zijn meegewogen in deze unieke cijfers.”

Koploper transacties

De NVM data die per provincie is samengesteld, geven een uniek, transparant beeld van de markt. ''Zo zien we bijvoorbeeld dat in de provincie Gelderland door alle NVM-makelaars 448 woningen zijn verkocht, Gelderland is hiermee koploper als het gaat om het aantal transacties in het 2de en 3de kwartaal van 2017’’, vertelt Ard. “In Flevoland werden in die periode slechts 20 landelijk gelegen woningen verkocht.
 


Ook blijkt dat de Utrechtse landelijke woningen verreweg de hoogste gemiddelde verkoopprijs hebben, namelijk €702.500 en dat is ruim €100.000 meer dan de 2de op deze lijst, Zuid-Holland met een gemiddeld transactieprijs van €575.000. Voor geheel Nederland is de gemiddeld prijs € 417.500.”
 

“De landelijk gelegen huizen die momenteel in Utrecht te koop staan, zijn dan ook het duurste in Nederland met een gemiddelde vraagprijs van € 895.000 (Utrecht). Daarna volgen Noord-Holland met € 725.000 en Zuid-Holland met € 695.000.”

Gemiddelde verkooptijd

Er is ook gekeken naar de verkooptijd. Gelderland was al koploper in het 2de en 3de kwartaal wat betreft het aantal transacties en gemiddeld duurde het daar 125 dagen voordat de woningen verkocht waren. Landelijk was de verkooptijd 135 dagen, met als hoogste uitschieter Noord-Brabant met 176 dagen (gemeten over 249 verkochte woningen). Het snelst werden de 27 woningen in Zeeland verkocht: gemiddeld 50 dagen.
 

Gemiddelde looptijd

Er is een groot verschil tussen de looptijd van het reeds verkochte aanbod en de looptijd van hetgeen dat nog niet is verkocht. Kijken we bijvoorbeeld naar Gelderland dan zien we dat de looptijd van de verkochte woningen 125 dagen is, maar over de 783 huidige te koop staande woningen is de gemiddelde looptijd bijna een jaar (323 dagen). Dat betekent dat er tussen dit aanbod de nodige panden al zeer lang te koop staan. Opvallend is dat Utrecht niet alleen de hoogste transactieprijs genereert, maar gemiddeld ook de kortste looptijd van het huidige aanbod heeft: 198 dagen. Daarmee is de looptijd in deze provincie ruim 8 maanden korter dan de looptijd in hekkensluiter Flevoland (453 dagen).

Bron: Buitenstate Makelaars