Vastgoed Van Gijzel Samenwerkingstafel Middenhuur

Marktpartijen over rapport Samenwerkingstafel Middenhuur: 'Dit werkt averechts'

Voorzitter van de Samenwerkingstafel Middenhuur, Rob van Gijzel, presenteerde deze week zijn eindrapport. Marktpartijen zijn het niet mee eens met zijn voorgestelde aanpak. “Dit werkt juist averechts.” Ze doelen daarmee met name op de aanbeveling om zowel de bestaande voorraad middenhuur als de nieuwbouw middenhuur te gaan reguleren aan de hand van een puntenstelsel.

'Aanpak werkt'

Van Gijzel stelt dat de voorgestelde aanpak zijn werk doet. “In veertien steden met een gespannen woningmarkt zorgt de Samenwerkingstafel er nu voor dat de lokale vraag naar middenhuur beter wordt beantwoord. Inmiddels zijn de eerste tenders gestart en hebben gemeenten investeerders gevonden die voor langere tijd in middenhuur willen investeren om zo bestaande en nieuwe wijken te ontwikkelen.'' Ondanks deze resultaten zijn de ontwikkelaars en bouwers het niet mee eens met de aanpak. In een gezamenlijk persbericht laten Bouwend Nederland, de IVBN, Neprom en NVB weten, dat ze zich niet kunnen vinden in het kersverse advies.

​Frustratie

De brancheorganisaties zijn fel tegen het advies. Met name de aanbeveling om zowel de bestaande voorraad middenhuur als de nieuwbouw middenhuur te gaan reguleren aan de hand van een puntenstelsel, schiet bij de brancheorganisaties in het verkeerde keelgat. Ook het advies om lokale bestuurders te laten bepalen welke aanvangshuren mogen worden gevraagd en hoe de jaarlijkse huurverhoging eruitziet, zien zij volstrekt niet zitten. Gertjan van der Baan (IVNB) verwoordt de frustratie als volgt: “Door regulering wordt zand gestrooid in de motor van de nieuwbouw middenhuur die marktpartijen net goed op gang hebben weten te krijgen.”

Op gemeentelijk niveau in gesprek

“Een nieuwe manier van samenwerken is nodig”, verdedigt van Gijzel zijn visie. “Hiervoor is ook ruimte in wet- en regelgeving noodzakelijk. Aanvullende instrumenten zijn nodig.” Tijdens de presentatie van zijn rapport benoemde Van Gijzel onder andere een ‘revolverend stimuleringsfonds’. Daarnaast vindt hij dat het Rijk lokaal maatwerk in wet- en regelgeving mogelijk moet maken. Waaronder afspraken over huurprijzen. Van Gijzel sprak de afgelopen tijd met regionale bestuurders en marktpartijen. “In veel gemeenten stonden de partijen met de ruggen naar elkaar, er was veel wantrouwen. Inmiddels zijn we met de Samenwerkingstafels juist op het gemeentelijk niveau weer met elkaar in gesprek over concrete plaatselijke hindernissen.”

Minister Ollongren komt in maart terug op de voorstellen van Van Gijzel.

Bron: Cobouw