Marktpartijen Utrecht willen 40 procent van nieuwbouwwoningen onder vraagprijs aanbieden

Ontwikkelaars en beleggers van IVBN en Neprom hebben de gemeente Utrecht aangeboden om bij elk nieuwbouwproject 40 procent van alle woningen onder de marktprijs te verhuren of verkopen. Hiermee hopen ze dat de Utrechtse woningmarkt voor iedereen toegankelijk blijft en dat nieuwbouwprojecten kunnen worden versneld en opgeschaald, zo meldt Vastgoedjournaal.

Aanleiding is het voornemen van het Utrechts College om strenge regels in te voeren als het gaat om de prijs en het oppervlakte van middeldure huurwoningen. IVBN en Neprom onderschrijven het belang van middenhuurwoningen, maar vrezen dat er door de strenge regelgeving juist minder woningen worden gebouwd. In het alternatieve investeringsakkoord van de beleggers en ontwikkelaars is er meer ruimte voor maatwerk. Hiernaast worden er niet alleen afspraken over middenhuurwoningen gemaakt, maar ook over sociale huurwoningen en betaalbare koopwoningen.

Lagere prijzen

De kern van het investeringsakkoord is het voorstel van de marktpartijen om bij elk project 40 procent van de woningen onder de marktprijs aan te bieden. De marktpartijen zijn bereid om de helft van de grondwaarde in te zetten voor deze lagere prijzen. Dat betekent dat er middenhuurwoningen kunnen worden gebouwd met een grootte tussen de 40 m2 en 80 m2, met een huurprijs tussen de 712 en 950 euro per maand. Die huurprijs ligt fors lager dan de vrijemarkt huurprijs. Ook kunnen koopwoningen worden gebouwd met een grootte tussen de 40 m2 en 80 m2, met een verkoopprijs tussen de 160.000 en 260.000 euro. Zowel de middenhuur als de goedkope koop blijven tien jaar ‘gereguleerd’ en zijn bestemd voor inkomens tot 50.000 euro.

Voorwaarden

In het investeringsakkoord zijn ook enkele voorwaarden opgenomen. Zo mag de financiële haalbaarheid van woningbouwprojecten door de regeling niet in gevaar komen en moet de kwaliteit van de projecten gegarandeerd blijven. Ook willen de beide brancheverenigingen dat de regeling aangepast kan worden als de marktomstandigheden veranderen. Aan de hand van dit akkoord zoeken de marktpartijen nu de verbinding met de Utrechtse woningcorporaties, om naar eigen zeggen de doorstroming vanuit de corporatievoorraad te bevorderen en in de nieuwbouw de samenwerking aan te kunnen gaan.

Bron: Vastgoedjournaal