Vastgoed actueel - duurzaamheid

Maximale hypotheek voor klimaatneutraal huis gaat dalen

Een woningeigenaar met een energieprestatiecoëfficiënt van 0 of lager, mag volgend jaar nog maar €20.000 bovenop de gebruikelijke maximale financieringslast lenen. Dat is €5.000 minder dan nu. Als het aan het ministerie van Financiën ligt, wordt die wijziging doorgevoerd in de Regeling hypothecair krediet 2019. Dat schrijft am:web.

Omdat eigenaren van energieneutrale huizen vrijwel niets kwijt zijn aan energielasten, hebben ze meer inkomen beschikbaar om te verwonen. Ze mogen op dit moment daarom €25.000 meer hypotheek krijgen dan volgens de gewone financieringslastnormen verantwoord is. Het ministerie wil dit bedrag volgend jaar verlagen, omdat de energieprestatiecoëfficiënt te weinig zegt over de mate waarin een huis energie kan teruggeven aan het elektriciteitsnet.

Energieopbrengst

Voor Nulopdemeter-woningen verandert er niets. Omdat voor deze huizen wel garanties worden afgegeven over de energieopbrengst, mogen kopers van een NOM-huis nog steeds €25.000 meer financieren dan normaal. Een energieprestatiegarantie voor 10 jaar blijft verplicht. Voor huizen met een coëfficiënt van 0 of lager vervalt volgend jaar de verplichting.

Volgens het ministerie kunnen inkomens tot €30.000 en boven de €100.000 rekenen op een licht stijgend financieringslastpercentage. Alles daartussen blijft ongeveer gelijk. De exacte percentages worden gepresenteerd met Prinsjesdag.

Bron: am:web