MCD maakt hypotheek onbereikbaar voor expats

De nieuwe hypothekenrichtlijn voor Europa heeft een ongewenst gevolg: het afsluiten van een hypotheek in Nederland door expats met een niet-Euro salaris is praktisch niet meer mogelijk. Een specifieke regel in de MCD maakt leningen aan expats namelijk bijzonder nadelig voor de bank. Zo meldt HomeFinance.nl.

Op 14 juli 2016 ging de nieuwe Europese hypothekenrichtlijn - de Mortgage Credit Directive (MCD) - in. De bedoeling van die richtlijn is om consumenten beter te beschermen bij het kopen van een huis. De richtlijn heeft echter ook ongewenste neveneffecten. Zo kunnen expats opeens bijna geen hypotheek meer krijgen. Het gaat hier om expats die hun salaris niet in euro's krijgen, maar bijvoorbeeld in dollars of Britse ponden. Niet omdat dit niet mag van de Europese richtlijn maar omdat de banken het niet willen. 

Valutarisico

De MCD bevat ook regels om expats die hun loon niet in euro's krijgen, te beschermen. Loon niet in euro's, hypotheek wel: dat zorgt voor een risico. Dat risico wordt door de MCD verzacht door vast te leggen dat de bank de klant moet waarschuwen als de koers van de munt waarin ze hun salaris krijgen keldert en de waarde van de hypotheek daardoor 20% daalt. De klant heeft in die situatie het recht om de hypotheek in een andere, voordelige valuta voort te zetten. Het is dat recht dat zeer nadelig uit kan pakken voor de bank. 

Risicomijdend 

Dit soort risico's vermijden banken liever, en dat recht hebben ze voorlopig ook. Dus weigeren de meeste financierders op de Nederlandse markt nu om hypotheken te verstrekken aan mensen met een salaris in een andere valuta. Dit heeft betrekking op buitenlandse werknemers die in Nederland (komen) wonen, maar ook aan Nederlanders die na jaren werken in het buitenland, terug willen verhuizen naar een koopwoning in Nederland. Hypotheekadviseurs die gespecialiseerd zijn in het adviseren van expats slaan daarom alarm.

Alarm

Expat Mortgages is zo'n hypotheekadviesbureau dat in heel Nederland buitenlandse werknemers helpt met het kopen van een huis. "Het is simpel: wij kunnen geen hypotheek voor hen regelen", vertelt mede-oprichter en eigenaar Chris van Maasdijk. Het gaat om enkele tientallen expats, met name in Amsterdam, Den Haag en de overige Randstad. "Zij zullen moeten huren, een zeer onvoordelige woonsituatie op dit moment in deze steden."

Bron: HomeFinance