Vastgoed actueel Hypotheekshop renteontwikkeling

Meer concurrentie op hypotheekrente laagste tariefklassen

Hypotheekrentes in de lagere tariefklassen worden steeds belangrijker. Dat constateert De Hypotheekshop in de wekelijkse analyse van de renteontwikkeling. Volgens de hypotheekadviseur komt dat doordat meer doorstromers met overwaarde zich op de markt begeven.

Volgens De Hypotheekshop is het feit dat geldverstrekkers als Merius, Munt, Syntrus en Hypotrust zich vooral op de lagere tariefklassen lijken te richten, een opvallende trend. Het gaat om hypotheken zonder NHG en tot 40, 60 of 80 procent van de woningwaarde. In enkele gevallen werden zelfs alleen de rentetarieven in die klassen aangepast.

Tariefwijziging ABN Amro

Ook ABN Amro kwam onlangs met een wijziging in die tariefklassen. “Het lijkt het toegenomen belang te onderstrepen van lagere hypotheekverstrekkingen vanwege het groter geworden aandeel van doorstromers met overwaarde en oversluitingen”, aldus De Hypotheekshop.

Rentes voor tien jaar vast

Eerder deze maand constateerde de hypotheekadviseur ook dat er volop geconcurreerd wordt op de rentes voor tien jaar vast. De eerste tien geldverstrekkers zitten met hun tarieven slechts 0,02 procentpunt uit elkaar. Vooral veertigers en zeventigplussers kiezen voor een rentevaste periode van tien jaar, aldus De Hypotheekshop. Veruit de meeste hypotheken worden gesloten met een rentevaste periode van twintig jaar.

Tulp Hypotheken tweede nieuwe aanbieder

Sinds 15 mei is Tulp Hypotheken actief, na Vista de tweede nieuwe aanbieder dit jaar. De funding wordt betrokken van een grote Britse investeerder. Deze nieuwe geldverstrekker richt zich vooral op hypotheken zonder NHG voor bestaande woningen in verband met aankoop, verbouwing of oversluiten met lange rentevaste periodes. Verder vielen er vorige week niet veel rentewijzigingen te noteren, een aantal was uitgesteld vanwege Hemelvaart. Argenta paste de rentetarieven voor het eerst in twee maanden aan, dat gold met name voor de rentes zonder NHG. ING beëindigde de rente-actie op twaalf jaar maar verlengde die op twintig jaar vast.

Bron: Hypotheekshop en AMweb.nl