Vastgoed Actueel woningbouw

Meer samenwerking tussen gemeente en markt in Randstad

Door de grote trek naar de Randstad moeten er de komende tien jaar bijna 1 miljoen woningen in het gebied worden gebouwd. Om dit te bereiken, willen gemeenten, beleggers en bouwers meer gaan samenwerken. Dit werd besloten tijdens een bijeenkomst in het Amsterdamse Scheepvaartmuseum, waar onder andere wethouders uit de vier grote steden en de top van bouwbedrijven als Heijmans en Bam bij aanwezig waren, zo meldt InFinance.

Het is niet de eerste keer dat er wordt geopperd om meer te gaan samenwerken in de Randstad. In de praktijk werd er echter weinig met deze voornemens gedaan. Ook nu is het onduidelijk hoe deze samenwerking eruit moet komen te zien, al is de bijeenkomst volgens de aanwezigen in ieder geval een goed begin. Zo vertelt initiatiefnemer en topman van Bouwinvest Dick van Hal aan InFinance: “Het feit dat er zoveel mensen op af komen uit de top van overheid en bedrijfsleven is op zich al een belangrijke mijlpaal.”

Groene Hart

Er moet dus veel gebouwd worden, maar de bouwers willen niet lukraak nieuwe woonwijken gaan plaatsen. “Dan zitten we over vijf of tien jaar weer met allerlei wijken die zijn neergezet maar niet populair meer zijn,” legt Van Hal uit aan InFinance. En alhoewel de partijen het belangrijk vinden om het Groene Hart te behouden, neemt dat niet weg dat er aan de randen van de steden wel woningen in het groen moeten worden gebouwd. “Want met alleen binnenstedelijk bouwen gaan we het niet redden”, meldt Van Hal volgens InFinance.

Infrastructuur

Hiernaast pleiten de aanwezigen voor investeringen in infrastructuur. De nieuwe wijken moeten goed met de binnenstad worden verbonden en steden moeten dichter bij elkaar worden gebracht. De partijen kijken hiervoor expliciet naar het Rijk. Dit ligt anders als het om woningbouw gaat. Onlangs werd door verschillende partijen geopperd dat er een sterke minister moet komen die de woningbouw gaat aanjagen, maar dit is volgens de Amsterdamse wethouder Eric van der Burg niet nodig. Zo meldt hij aan InFinance: “De steden en de grote investeerders kunnen die woningen echt zelf bouwen.”

Bron: InFinance