Vastgoed actueel - het kadaster

Meer woningen verkocht en hypotheken afgesloten in augustus

Er zijn 20.892 woningen verkocht in augustus. Dat is een stijging van 0,5 procent vergeleken met augustus 2017. Zo nam het aantal verstrekte hypotheken ten opzichte van dezelfde periode verleden jaar toe met 9,6 procent naar 31.972. Dat schrijft Het Kadaster.

Paul de Vries, woningmarktexpert van het Kadaster, licht de ontwikkelingen als volgt toe: “We zien vooral dat de trend van het stijgend aantal verkopen nu buiten de Randstad doorzet.”

Noord Nederland 

Afgelopen maand steeg het aantal transacties ten opzichte van vorig jaar in Zeeland (25,2 procent), Friesland (14,3 procent), Groningen (12,4 procent), Overijssel (6,2 procent), Drenthe (4,0 procent), Gelderland (2,0 procent) en Noord-Brabant (0,9 procent). Dat zijn de provincies waarin het aantal woningverkopen na het herstel van de woningmarktcrisis achterbleef. Het aantal transacties in met name Flevoland (-10,1 procent) en Noord-Holland (-5,6 procent) blijft dalen. 

Meer verkochte eengezinswoningen

Van de vijf woningtypen die Het Kadaster onderscheidt, nam in augustus het aantal twee-onder-een-kapwoningen (9,2 procent) het sterkst toe, gevolgd door de vrijstaande woningen (4,5 procent). Beide woningtypen stegen vorige maand ook al ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De toename van  eengezinswoningen (3,5 procent) en de daling van het aantal appartementen (-6,3 procent) heeft alles te maken met de regionale ontwikkelingen. In de meer landelijke regio’s staan meer grondgebonden woningen.

Stijgend aantal afgesloten hypotheken

Het Kadaster registreerde in augustus 2.800 (9,6 procent) nieuw afgesloten hypotheken meer dan in augustus vorig jaar. In totaal werd er voor 9,9 miljard euro aan hypotheken afgesloten in augustus.

Bron: Het Kadaster