Minister Blok in Montfoort

Minister Blok bezoekt Active House renovatieproject in Montfoort

Het wooncomfort is enorm verbeterd en de woonlasten zijn gedaald. Dat was de boodschap die minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst maandag hoorde tijdens een werkbezoek aan De Poorters van Montfoort, een experiment waarbij tien sociale huurwoningen duurzaam gerenoveerd zijn volgens de Active House principes.

Naast aandacht voor energiebesparing en energieopwekking is in dit project sterk ingezet op het verbeteren van wooncomfort en een prettiger leefklimaat. De minister sprak met verschillende bewoners over hun woonervaringen en de consortiumpartners, zoals VELUX Nederland, over de totstandkoming van deze renovatie.

Rondleiding

Minister Blok werd rondgeleid door één van de woningen van woningcorporatie GroenWest en had als doel kennis te nemen van de gebruikerservaringen van de bewoners en zich te laten informeren over het belang van binnenklimaat bij toekomstige renovatie en nieuwbouw. "Ik ben ontzettend tevreden met mijn woning. Het comfort is met sprongen vooruit gegaan. En dat de minister dan bij jou thuis op bezoek komt om een kijkje te nemen, dat is toch wel heel bijzonder," aldus mevrouw Bouwman, bewoonster van een Active House.

Belang van goed leefklimaat

Verduurzaming van de woningvoorraad, die op dit moment 40 procent van het energieverbruik voor haar rekening neemt, moet een belangrijke bijdrage leveren aan het verminderen van de totale CO2-uitstoot in Nederland in 2030. Volgens VELUX Nederland, specialist in daglicht en natuurlijke ventilatie van woningen, is het voor de gezondheid van onze samenleving van groot belang om bij deze verduurzaming niet alleen naar energiemaatregelen te kijken, maar ook naar het binnenklimaat. Mensen brengen immers 90 procent van hun tijd binnenshuis door.

Vliegwieleffect voor gezonde en duurzame initiatieven

Michel Sombroek, algemeen directeur van VELUX Nederland: "Met de Poorters van Montfoort hebben de consortiumpartners aangetoond dat het leveren van een bijdrage aan energiedoelstellingen hand in hand kan gaan met verbeteringen voor bewoners. Zo zorgen pv-panelen voor duurzame energie, maar is er op zolder ook extra ruimte gecreëerd met daglichtoplossingen en een dakterras. De hoeveelheid daglicht en mogelijkheden tot natuurlijke ventilatie zorgen ervoor dat de woningen prettig zijn om in te wonen. Sinds de realisatie van dit experiment zijn er in Nederland verschillende duurzaamheidsinitiatieven gestart. De Poorters van Montfoort is een voorbeeld hoe dit met behoud van een goed comfort kan."

Monitoring

Na afloop van het werkbezoek ontving de minister een sociaal monitoringsrapport uitgevoerd door BBA Binnenmilieu uit handen van Raymond van Hattum, architect daglicht & binnenklimaat van VELUX Nederland, dat inzicht geeft in de ervaringen van de bewoners op het gebied van wooncomfort en leefklimaat. Een prestatiemonitoring zal de komende anderhalf jaar nog worden voortgezet.