Vastgoed Actueel Ollongren

Minister pleit voor sneller bouwen

Gemeenten moeten tempo maken met de bouw van nieuwe woningen. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken wil dat gemeenten meer haast maken met geschikte grond vinden en bouwvergunningen afgeven. "Het mag allemaal wel wat sneller", zei de minister op 24 augustus voor het begin van de ministerraad tegen de NOS.

Het kabinet wil dat er jaarlijks 75.000 woningen worden gebouwd om aan de vraag te voldoen. Dat is in mei met alle betrokken partijen vastgelegd in een Nationale Woonagenda.
Door de economische groei is er een groot tekort aan goede vakmensen en bouwmateriaal. Het bouwen van woningen is vooral de verantwoordelijkheid van gemeenten en provincies. "Gemeenten hebben de sleutel in handen", zegt Ollongren.

Angst om te investeren

Tegen BNR Nieuwsradio herhaalde de minister dat gemeenten de pas erin moeten zetten met het afgeven van bouwvergunningen. Ze reageert daarmee op de angst van gemeenten en projectontwikkelaars om te investeren in grote bouwprojecten. Alle partijen hebben hetzelfde belang, zegt Ollongren. “Op dit moment is er op alle fronten te weinig aanbod. Dat merken de gemeenten en vooral hun inwoners.”

Bron: NOS