Groningen

NAM vertraagt bouw 900 woningen in Groningen

De bouw van negenhonderd woningen in de gemeente Groningen heeft vertraging opgelopen door het wachten op de nieuwbouwregeling met de NAM, zo meldt Dagblad van het Noorden. En dat in een stad waar de woningnood hoog is.

De nieuwbouwregeling is in het leven geroepen voor het compenseren van extra kosten die ontwikkelaars betalen om woningen aardbevingsbestendiger te maken. De gesprekken duren sinds de zomer van 2016. Volgens wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) zijn er twee oorzaken voor de vertraging. "Ten eerste is onduidelijk welk gebied in de stad onder de regeling valt. Grofweg Lewenborg, Beijum en Meerstad vallen er onder, maar de rest is onduidelijk en daar vindt tachtig procent van de bouwprojecten plaats."

Vraagtekens

Een andere oorzaak is volgens Van der Schaaf de voorwaarden die de NAM stelt voordat de compensatie wordt uitgekeerd. "Dan worden er bijvoorbeeld door de NAM vraagtekens bij een ontwerp van een gebouw neergezet. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat dit ingrijpend wordt aangepast om de kosten te drukken."

Groningse raadsleden willen dat er nog voor de zomer een nieuwe regeling ligt. In het uiterste geval moet het stadsbestuur naar de rechter stappen.

Bron: Dagblad van het Noorden