Nationale verkiezing mooiste landelijk gelegen woning

Buitenstate Makelaars, een samenwerkingsverband van 14 NVM makelaars, organiseert een verkiezing waarbij ze op zoek gaan naar de mooiste ‘Buitenstate’ van Nederland. Dit is een landelijk gelegen, meestal vrijstaande woning ergens in of vlakbij het buitengebied van Nederland. 

Op de actiesite www.demooistebuitenstate.nl kunnen woningeigenaren hun woning aanmelden. De woning hoeft niet te koop te staan maar dit mag natuurlijk wel. De winnaar krijgt een culinair feest ter waarde van € 5.000,- aangeboden.

Spelregels verkiezing

Woningeigenaren kunnen tot 13 februari hun woning aanmelden op de actiesite. Vanaf 14 februari kunnen ze hun kennissenkring oproepen om te stemmen op hun huis. Op 2 april sluit de stemperiode en is de top 5 van mooiste woningen bekend. Deze vijf woningen worden beoordeeld door een vakkundige jury, deze bestaat uit: Ger Jaarsma (voorzitter NVM), Mario Broekhuis (hoofdredacteur van het blad Landleven) en John Koomen (tuinarchitect).

Passie voor buitenwonen

Buitenstate Makelaars zijn makelaars die houden van het buitenleven.  Vandaar dat het idee voor deze verkiezing ontstond. Bij de aan- of verkoop van een woning in het buitengebied spelen nu eenmaal veel factoren mee, zoals: milieuwetgeving, vrijkomende agrarisch bebouwing, Wet Plattelandswoning en het benutten van subsidies als een ruimte-voor-ruimte regeling. De agrarische achtergrond, de jarenlange ervaring en de kennis van het buitengebied zijn de verbindende factoren tussen de deelnemers.