Vastgoed Actueel Hypotheeklasten

'Nederland kan dit jaar € 1,2 miljard besparen op de hypotheeklasten'

Ikbenfrits.nl heeft ruim 50.000 hypotheken onder de loep genomen. Hieruit blijkt dat in 40% van de gevallen een besparing op de maandlasten gerealiseerd kan worden. Dat meldt InFinance.nl.

De adviesketen stelt dat Nederland dit jaar in totaal een potentiële besparing op de hypotheeklasten kan realiseren van € 1,2 miljard. Dat is een kleine € 25 miljard over een periode van 20 jaar. Maar dan moet wel iedereen die zou kunnen besparen, dit jaar ook daadwerkelijk zijn hypotheek oversluiten. Want deze besparing wordt na 2019 een stuk lager, waarschuwt Casper van Groos in zijn blog op Ikbenfrits.nl. Versnelde afbouw van de hypotheekrenteaftrek, beëindiging van het opkoopprogramma van de ECB en hoogstwaarschijnlijk een stijging van de hypotheekrente zorgen ervoor dat de kans op besparing kleiner wordt.

In 2018 ruim €62 miljoen bespaard

In 2018 lag de gemiddelde besparing volgens de adviesketen op € 16.557 over een periode van 20 jaar. “Het oversluiten van een hypotheek levert daarmee in Nederland dus gemiddeld € 827,85 per jaar op. Dit betekent dat in 2018 ruim € 62 miljoen is bespaard door alle Nederlanders die hun hypotheek hebben overgesloten.” Er zal dus nog wel iets moeten gebeuren willen we dit jaar de € 1,2 miljard kunnen aantikken als nationale besparing op de hypotheeklasten.

Bron: InFinance.nl