Vastgoed Actueel hypotheek orv

Nederlanders vergeten verzekering aan te passen na aflossen hypotheek

Uit onderzoek van Uitvaartverzekeringwijzer.net onder 516 huishoudens met een hypotheek, blijkt dat 99% van de huishoudens die extra hebben afgelost op hun hypotheek, oververzekerd zijn voor hun overlijdensrisicoverzekering (orv).

De oorzaak is dat steeds meer Nederlanders vanwege de lage spaarrente extra aflossen op hun hypotheek, maar de hoogte van het verzekerd bedrag van hun overlijdensrisicoverzekering niet aanpassen. Hierdoor kunnen veel Nederlandse huishoudens makkelijk besparen op hun maandelijkse kosten. In veel gevallen laten Nederlandse huizenbezitters duizenden euro's liggen.

Rekenvoorbeeld

Uitvaartverzekeringwijzer geeft een rekenvoorbeeld: een stel sluit een hypotheek af van €250.000 met een looptijd van 30 jaar. Voor hun gelijkblijvende verlijdensrisicoverzekering - met een verzekerd bedrag van €250.000 op beide levens - betalen zij €9.950 premie gedurende die periode. Na vijf jaar hebben zij - mede met extra aflossing - €20.000 afbetaald. Dan kan de totale premie omlaag naar €7.922, een verschil van €2.028 dus. “Dit geldt niet alleen voor huizenbezitters die extra hebben afgelost, zoals mensen die zijn meegenomen in het onderzoek. “Iedereen die al langere tijd een hypotheek heeft en een deel heeft afgelost, betaalt waarschijnlijk te veel premie”, zegt Leon Schouten van Uitvaartverzekeringwijzer.

Veel onwetendheid

Bij een autoverzekering en reisverzekering weten mensen dat ze gemakkelijk de dekking kunnen aanpassen. Uit dit onderzoek kwam echter naar voren dat 86% van de respondenten niet wist dat het aanpassen van het verzekerd bedrag bij overlijdensrisicoverzekeringen ook mogelijk is. Het afsluiten van deze verzekering bij het kopen van een woning is in Nederland niet bij de wet verplicht, maar wordt wel vaak verplicht door de hypotheekverstrekker.

Bron: Uitvaartverzekeringwijzer en RTL Z