Nederlandse woningmarkt komt moeizaam op gang buiten de Randstad

In het noordelijk deel van de Randstad werden woningen de afgelopen drie jaar gemiddeld 15 procent of meer waard, waarmee de gemiddelde woningwaarde boven de piek van 2008 uitkomt. In het noorden en oosten van het land stegen de woningprijzen maar beperkt. Dit schrijft woningtaxateur Calcasa.

In Zuidwest-Friesland, Noord-Overijssel en Oost-Groningen werd een gemiddelde woning nauwelijks meer waard. De gemiddelde woningwaarden liggen hier nog ver - meer dan 10 procent - onder het niveau van 2008.

Top 10

Amsterdam, Haarlem en Heemstede staan bovenaan in de top 10 als het gaat om de prijsontwikkeling van woningen sinds het dieptepunt van het tweede kwartaal van 2013. Ook Utrecht, Bloemendaal, Amstelveen, Edam-Volendam, Hilversum, Purmerend en Uithoorn scoren bovengemiddeld goed. In de top 10 van de laagste prijsontwikkeling sinds het tweede kwartaal van 2013 staan onder andere Dalfsen, Hardenberg, Zwartewaterland, Steenwijkerland en Kampen.

Noorden, oosten en zuiden

Volgens Calcasa heeft de woningmarkt in de noordvleugel van de Randstad zich volledig hersteld ten opzichte van de piek van de markt in 2008. Na correctie voor inflatie heeft alleen gemeente Amsterdam een positieve prijsontwikkeling sinds de piek. Gemeenten die ten opzichte van de piek van de markt het slechtst presteren bevinden zich in het noorden, oosten en zuiden van het land. Daar liggen de gemiddelde woningwaardes nog meer dan 10 procent onder het niveau van 2008. Het prijsniveau na inflatiecorrectie is voor deze regio’s meer dan 20 procent lager dan het niveau van 2008.

Duurdere segment

De woningprijzen zijn de afgelopen drie jaar 12 procent in waarde toegenomen. In deze periode zat voornamelijk de waarde van duurdere woningen in de lift. Woningen van meer dan 500 duizend euro zijn 17 procent in waarde toegenomen en hebben daarmee bijna het niveau van 2008 bereikt. Daar tegenover staat een waardestijging van slechts 8 procent voor woningen tot 150 duizend euro. In deze prijsklasse ligt de gemiddelde woningwaarde nog 9 procent onder het niveau van de piek.

Transactiesnelheid

Ten opzichte van het dieptepunt van de woningmarkt is het aantal te koop staande woningen met gemiddeld 28 procent afgenomen. Tegelijkertijd steeg het aantal transacties op jaarbasis met 87 procent. Hiermee verbeterde de marktliquiditeit – de verhouding tussen aanbod en verkoop - aanzienlijk. In en rondom Amsterdam nam het aanbod zelfs met meer dan de helft af en verdubbelde het aantal transacties. Driekwart van de verkochte woningen in de regio Amsterdam heeft minder dan een half jaar te koop gestaan.

Bron: Calcasa