'Negatief effect G-label op woningwaarde sterker dan positief effect A-label'

Ongunstige G-labels verlagen de verkoopopbrengst van koopwoningen met gemiddeld €18.000, terwijl een gunstig A-label niet meer dan €5.000 extra oplevert. Dit blijkt uit een grootschalige transactiestudie uitgevoerd door onderzoekers van TIAS Business School.

Bijna 58.000 woningen die in de tweede helft van 2016 werden verkocht met energielabel werden onderzocht. Ruim 32% van deze woningen werd verkocht met een gunstig en groen A- of B-label, terwijl 15% werd verkocht met rode F- en G-labels.

Verkoopsnelheid

De onderzoekers bestudeerden de invloed van het energielabel op zowel de verkoopsnelheid als op de verkoopopbrengst. Door gebruik te maken van het cijfermateriaal van makelaarsvereniging NVM, kon daarbij rekening gehouden worden met pandspecifieke kenmerken zoals leeftijd, staat van onderhoud en woningtype. Zo bleek dat een gunstig A-label de verkoop met gemiddeld veertig dagen versnelt. De verkoop van een G-label woning vergt ruim zestig dagen langer dan gemiddeld.

Verkoopwaarde

Een ongunstig G-label gaat gepaard met een gemiddelde prijskorting van ruim 18.000 euro, terwijl een gunstig A-label niet meer dan 5.000 euro extra oplevert. ''Die groene premie staat ongeveer gelijk aan de helft van wat je mag verwachten wanneer de lagere gasrekening wordt gebruikt als basis. Ongeveer de helft van het geraamde voordeel in de maandlast wordt vooruit betaald in de hogere verkoopprijs. Het lijkt erop dat kopers heftiger reageren op de waarschuwingen van de rode labels, dan dat zij zich laten verleiden door het goede nieuws van de groene premies,'' vertelt onderzoeksleider Dirk Brounen.

Over het onderzoek

TIAS is de business school van Tilburg University en Technische Universiteit Eindhoven. In haar labs organiseert TIAS toegepast onderzoek. De onderzoekers volgen de effecten van het energielabel op de koopwoningmarkt op kwartaalbasis en beschikken hiervoor over de transactiecijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en de energielabel informatie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

U kunt het rapport hier downloaden

In Vastgoed Magazine editie 2 (17 maart) het praktische artikel: 5 waardevermeerderende besparingen,
over energiebesparende maatregelen die makelaars aan hun verkopende klanten kunnen adviseren, waarvan de investering direct wordt terugverdiend in de waarde van het huis.

 

Wordt nu abonnee en profiteer van € 50,- korting op uw abonnement en hoge kortingen op onze evenementen en onze trainingen Sales en Facebook voor Makelaars.